Luontokuvaan tallentui harvinainen perhe kesäyössä: Suloiset karhunpennut vasta muutamien kuukausien ikäisiä

Karhuemo ja kolme poikasta näyttäytyivät yllättäen luontokuvaajille kesäyössä jopa parin tunnin ajan.

Birgitta Tarvainen oli kuvausreissulla viime perjantaina Suomussalmella viiden hengen ryhmässä, kun yhtäkkiä illalla metsänrajasta tulikin näkyviin karhuemo kolmen pienen poikasensa kanssa.

– Noin kymmenen maissa tuli tämä emo poikasten kanssa yllättäen. Opas kertoi, ettei ole moneen vuoteen emoja näkynyt.

Karttula on harrastanut luontokuvausta ja karhubongausta jo useamman vuoden. Viimeksi hän on nähnyt karhupesueen nelisen vuotta sitten. Tuolloin emoja oli kaksi, kumpikin kolmen poikasen kanssa.

Tällä kertaa Tarvainen sai kuvata karhuperhettä jopa parin tunnin ajan, kun emo poikasineen välillä poistui metsään ja tuli taas takaisin aukion reunaan.

– Emo vahti ympäristöä ja seurasi, että pennut on turvassa. Lopussa, kun lähdimme, ne säikähtivät autoa ja lähtivät metsään.

Valoisassa kesäyössä kuvausolosuhteetkin suosivat.

– Juhannuksen jälkeen on paras aika karhubongaukseen, kun yöt on valoisia.

Poikaset talvella syntyneitä

Luonnontieteellisen museon ylikonservaattori Ari Puolakoski kertoo pentujen olevan tämän vuoden poikuetta, eli sydäntalvella pesään syntyneitä. Karhut synnyttävät poikasia joka toinen vuosi, joten nämä pennut pysyvät emon mukana talven yli ensi vuoteen asti.

– Ensi keväänä emo hätyyttelee ne pois ja ne aloittavat uuden elämän.

Karhujen päivärytmi ei paljoa eroa kuukaudesta toiseen, lukuunottamatta talviunia. Ehkä emo poikasineen oli jälleen etsimässä ravintoa.

– Näiden eläinten elämä pyörii syömisen, juomisen ja nukkumisen ympärillä. Ei siinä luultavasti mitään ylimääräistä ole suunnitteilla.


Lue myös:

    Uusimmat