Luomumaidon käyttö tuplaantui kouluissa ja päiväkodeissa

Luomumaidon käyttö on lisääntynyt Suomen kouluissa ja päiväkodeissa. Pro Luomu -yhdistyksen mukaan viime lukuvuonna luomumaitoa juotiin Suomen kouluissa ja päiväkodeissa 2,97 miljoonaa litraa, joka on noin kaksinkertainen määrä edelliseen lukuvuoteen verrattuna. Kouluissa ja päiväkodeissa tarjotusta rasvattomasta maidosta vajaa viidesosa oli luomua.

Luvut perustuvat Ruokaviraston tilastoihin koulujakelutuesta. Ruokavirastosta arvioidaan, että kouluissa ja päiväkodeissa käytetään rasvattoman maidon ohella jonkin verran luomukevytmaitoa. Se ei kuitenkaan näy tilastoissa, koska se ei kuulu koulujakelutuen piiriin.

Luomumaidon käyttö päiväkodeissa ja kouluissa alkoi lisääntyä syksyllä 2017, kun sille alettiin maksaa EU:n rahoittamaa, korotettua koulujakelutukea. Koulujakelutukea myönnetään maitotuotteista vain rasvattomalle maidolle tai piimälle sekä jogurtille, viilille, rahkalle ja juustolle. Tuen piiriin kuuluu myös useita kasviksia ja marjoja kuten lanttu, porkkana, tomaatti ja herukat. Kevätlukukaudella tukea saa myös tuontihedelmiin, kuten appelsiineihin ja banaaneihin.

Proluomu.fi kertoo luomumaidon eroavan muusta maidosta muun muassa siinä, että luomulehmät syövät rehua, joka on tuotettu ilman torjunta-aineita ja keinolannoitteita. Lisäksi EU:n asettamat luomuehdot edellyttävät, että yli kolmen kuukauden ikäiset luomunaudat saavat laiduntaa kesä-syyskuun välisenä aikana päivittäin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja