Luo häikäisevä ensivaikutelma – näin onnistut takuulla!

Ensivaikutelma muodostuu vain muutamassa sekunnissa, joten kannattaa todella panostaa näihin ensimmäisiin hetkiin.

Ensivaikutelma on hidas ja hankala muuttaa, joten ei kannata möhliä kovinkaan pahasti näiden ensihetkien aikana. Muutaman vinkin avulla luot jatkossa aina loistavan ensivaikutelman.

1. Muista, että muutkin tekevät ensivaikutelmaa

Suurin osa ihmisistä kuvailee itseään ujoksi. Ujolle ihmiselle on äärimmäisen hankalaa astua tilaan, jossa on lähestulkoon ainoastaan tuntemattomia ihmisiä. Rennon ensivaikutelman tekoa auttaa juuri se, että tiedät muidenkin pitävän ensikohtaamisia haastavana asiana.

2. Keskity muihin 

Useimmiten sosiaalisissa tilanteissa pohditaan miten tilanteesta saisi itselleen mielekkäämmän. Kannattaa kuitenkin enemminkin miettiä, miten saisit muut viihtymään sinun seurassasi.

3. Hymyile

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan päätämme vain muutaman sekunnin aikana onko toinen luotettava vai ei. Ilmeet vaikuttavat tietenkin tähän asiaan paljon. Hymyilevät ihmiset arvioidaan luotettavaksi ja vihaisen näköiset henkilöt taas epäluotettavaksi. Hymyn voimaa ei siis voi koskaan korostaa liikaa, sillä sen avulla saat ihmiset puolellesi.

4. Selvitä millainen tilaisuus on tiedossa

Uudessa paikassa on paljon viihtyisämpää, jos on pukeutunut tilaisuuteen sopivalla tavalla. Pystyt valmistamaan paremmin keskustelunaiheita ja asusi, kun tiedät millaiseen tilaisuuteen olet matkalla. Toimiston pikkujouluihin ja työhaastatteluun täytyy nimittäin valmistautua täysin eri tavalla.

5. Valmistele lyhyt esittely

Valmistele lyhyt esittely, johon ventovieraan on helppo reagoida. Kerro nimesi ja esimerkiksi kotipaikkakuntasi, sillä tällöin hän voi kysyä kotipaikkakunnastasi jotain lisäkysymyksiä.

6. Keksi mielenkiintoinen tapa kertoa työstäsi

On hyvin tavallista keskustella uuden tuttavuuden kanssa työstään, joten kannattaa kehitellä valmiiksi jokin hyvä tapa kertoa omasta työstään. Titteli ja yrityksen nimi riittävät, jos on kyseessä tunnettu ja mielenkiintoinen paikka. Joskus tuntematon henkilö tarvitsee kuitenkin hieman lisätietoa. Kerro heille tittelin lisäksi mitä hyötyä työpaikastasi on, jotta he todella saavat käsityksen ja ymmärtävät alasi. Tällöin heidän on helpompi kysyä lisäkysymyksiä työstäsi ja keskustelua voi jatkua pidempään.

7. Kysy kysymyksiä

On äärimmäisen tärkeää kysyä toiselta kysymyksiä, jotta keskustelu ei olisi liian yksipuolista. Toiselta ei tarvitse kysyä suoraan esimerkiksi mitä teet työksesi, vaan voit kysyä asioista hieman avoimemmin, jotta hän voi kertoa elämästään mitä haluaa. Kaikki eivät juuri kyseisellä hetkellä välttämättä ole lainkaan töissä, joten on epämiellyttävää heitä kohtaan, jos heiltä kysytään suoraan heidän työpaikastaan.

8. Asu

Laita yllesi sellainen asu, jossa tunnet olosi todella itsevarmaksi, sillä se näkyy elekielestä oikein positiivisesti.

9. Anna kehuja

Kehu keskustelukumppanisi asua tai kenkiä ja muista myös kysyä häneltä siihen liittyen jotain. Sano esimerkiksi, että pidät hänen laukustaan ja kysy samalla mistä hän on sen ostanut. Keskustelukumppanille tulee tästä takuulla hyvä mieli ja sehän taas vaikuttaa luomaasi ensivaikutelmaan positiivisesti.

10. Lue paljon

On tärkeää tietää mitä maailmalla tapahtuu, jotta on helpompi keskustella ventovieraiden kanssa.

11. Kun epäröit, puhu ruoasta

Kaikki syövät jotakin, joten ruoka on hyvä aihe, jos keskustelu hetkeksi tyrehtyy.

12. Älä odota muiden tulevan luoksesi

Etenkin suomalaisilla on tapana pysyä omissa oloissaan. Juhlissa on kuitenkin äärimmäisen tärkeää tehdä aloite itse. Helpota toisen oloa ja saavu hänen luokseen selkä suorassa, hymy huulilla ja katse kohdistettuna hänen silmiinsä.

13. Puhu yksin olevalle ihmiselle

On helppo mennä juttelemaan sellaisen ihmisen kanssa, joka seisoo yksin. Hän saattaa nimittäin olla luonteeltaan jopa sinua ujompi. Hän on takuulla helpottunut, kun ei joudu enää seisomaan täysin yksin. Kun menet keskustelemaan hänen kanssaan, osoitat hänelle sanaakaan sanomatta, että hän vaikuttaa mielenkiintoiselta. Voisiko ollakaan parempaa kehua?

14. Liity kolmen hengen ryhmään

Jos ryhmässä on yli kolme henkeä, niin he ottavat uuden tulokkaan todennäköisesti avoimin mielin vastaan. Kaksi ihmistä saattaa keskustella keskenään jostain hieman henkilökohtaisemmista asioista, joten suosi suurempia ryhmiä.

15. Havainnoi, kysy, kommentoi

Havainnoi ja kommentoi esimerkiksi tilaa, jossa olette tai syömäänne ruokaa. Kysy myös muiden mielipiteitä, jotta keskustelu on monipuolista ja mielenkiintoista.

16. Huomioi, jos joku yrittää liittyä seuraan

Hyvän ensivaikutelman saa takuulla aikaiseksi, kun ottaa huomioon muut ihmiset. Jos seisotte esimerkiksi suuressa ringissä ja huomaat jonkun yrittävän liittyä seuraanne, niin astu askel taaksepäin. Tällöin osoitat tuntemattomalle, että hän voi huoletta liittyä teidän seuraanne.

17. Ole ystävällinen

Ole ystävällinen kaikille ja saat takuulla aikaiseksi hyvän ensivaikutelman. Jos olet esimerkiksi työpaikan juhlissa ja pomosi tuo paikan päällä myös puolisonsa, niin ole miellyttävä heille molemmille. Kannattaa kuitenkin vältellä mielistelyä, koska tällainen käytös paistaa aina läpi. Jos et viihdy jonkun henkilön seurassa, niin kerro hänelle ystävällisesti, että anteeksi minun on mentävä vessaan tai muuta vastaavaa.

18. Keskity

Hyvän ensivaikutelman saa aikaiseksi, kun todella kuuntelee ja osoittaa mielenkiintoa uutta tuttavuutta kohtaan. Tällöin ei siis kannata vilkuilla hänen olkapäänsä yli tai selailla puhelintaan.

19. Lopeta keskustelu tyylikkäästi

Kun on aika siirtyä keskustelemaan toisten ihmisten kanssa, niin kannattaa lopettaa edellinen keskustelu ystävällisesti. Odota oikeaa hetkeä, hymyile lämpimästi ja kerro, että oli todella mukava keskustella hänen kanssaan. Pahoittele myös poistumistasi ja anna sille syy. Haluat mahdollisesti käydä juttelemassa entisen työkaverin kanssa tai muuta vastaavaa.

Lähde: Buzzfeed

Lue myös:

    Uusimmat