Lumirullat yllättivät jäällä – miten rullat syntyvät?

Tuuli puhalsi harvinaisia lumirullia Inarijärvellä.

Inarijärven pohjoisosassa Inarin Vironiemessä oli maanantaina komea näky: satoja lumirullia, joista suurimmat noin 40 senttimetriä korkeita. Ilmiössä tuuli pyörittelee lumesta rullia.

– Isoimmat rullat olivat saappaan korkuisia. Ennenkin olen näitä nähnyt, mutta en aiemmin näin laajalti ja isoja, kuvailee ivalolainen Petteri Polojärvi.

Lumirullia oli jäällä 300-400 metrin matkalla ja noin sadan metrin leveydeltä.

– Valitettavasti emme nähneet rullien syntyä. Kun tulimme, tuuli oli kovaa ja lämpötila plussalla. Seuraavana aamuna rullat olivat jo poissa, kun plusasteet olivat ne sulattaneet tai tuuli hionut ne pois, toteaa Petteri Polojärvi.

Lumirullat harvinaisia

Lumirullat ovat erityisesti kevättalven ilmiö aukeilla paikoilla, esimerkiksi jäällä tai pelloilla. Lumirullat ovat kuitenkin melko harvinaisia, sillä rullien syntyyn tarvitaan monta asiaa. Nämä olosuhteet toteutuvat parhaiten Pohjois-Suomessa kevättalvella.

Rullien syntymiseen vaaditaan kova ja jäinen lumikerros, jonka päälle on satanut kevyttä lunta.

– Uuden lumen pitää lämmetä noin nollaan asteeseen, jotta siitä tulee tarpeeksi tarttuvaa pinnaltaan. Kun sitten vielä sattuu kova tuuli, lumesta alkaa keriytyä rullia, vähän samaan tapaan kuin ihmiset pyörittävät lumiukkoon palloja. Myös rinne voi auttaa painovoimalla asiaa. Isoimmat rullat syntyvät rinteen avituksella, kertoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Suomessa lumirullat jäävät yleensä melko pieniksi, mutta isoimmat voivat olla halkaisijaltaan monen kymmenen senttimetrin kokoisia.

Lue myös:

    Uusimmat