Lukutoukka, näissä lomakohteissa sinun on vierailtava!

Lauantaina 10. lokakuuta vietetään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Niin kotimaisista kuin kansainvälisistäkin teoksista kiinnostuneille löytyy useita ihastuttavia matkakohteita ympäri maailman.

Matkahakukone momondo.fi listasi kuusi kirjallisuudesta tuttua kohdetta, joihin jokaisen lukutoukan tulisi ehdottomasti tutustua.

Hemingwayn koti – Key West, Florida

Yksi 1900-luvun kuuluisimmista kirjailijoista, yhdysvaltalainen Ernest Hemingway, vietti 1930-luvulla talvet Floridan saariston eteläisimmällä Key Westin saarella. Hemingwayn koti saaren vanhan kaupungin alueella toimii nykyisin kirjailijan elämälle omistautuneena museona, jonka lukuisissa huoneissa ja rehevässä puutarhassa on helppo inspiroitua. Linkin edesmenneeseen kirjailijalegendaan luovat myös talon ympäristössä asustelevat kuusivarpaiset kissat, jotka ovat Hemingwayn Snow White -kissan jälkeläisiä. Lisäksi Key Westissä kannattaa tutustua Sloppy Joe -baariin, joka oli kirjailijamiehen kantapaikka.

Central Parkin kirjallisuuspolku – New York, New York

New Yorkin keskuspuistosta löytyvän jalavabulevardin eteläpääty tunnetaan myös nimellä Literary Walk, eli kirjallisuuspolku. Sen reunoille on pystytetty viisi patsasta, joista neljä kunnioittaa nimekkäiden kirjailijoiden muistoja. Tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbuksen lisäksi bulevardilla komeilevat skottirunoilija Robert Burns, skottikirjailija Sir Walter Scott, hieman tuntemattomampi yhdysvaltalaisrunoilija Fitz-Greene Halleck, sekä ehkäpä maailman kaikkien aikojen kuuluisin kynäniekka William Shakespeare.

Jouluillallinen Tylypahkassa – Lontoo, Englanti

Lontoon King’s Crossin aseman laituri 9 ¾ on kaikkien Harry Potter -fanien pakollinen nähtävyys. Nyt Tylypahka-tutkinnosta haaveilleet voivat myös päästä nauttimaan taianomaisesta jouluillallisesta kirjoista tuttuun tyyliin velhokoulun suuressa salissa. Warner Bros. Studiosin Potter-maailmassa järjestettävä illalliskokemus kustantaa 349 dollaria, mutta hintaan kuuluu tietenkin ikioma taikasauva.

Radisson Sonya Hotel – Pietari, Venäjä

Pietarissa, lähellä Suomen juna-asemaa sijaitseva Radisson Sonya -hotelli on suunniteltu mukailemaan yhtä Venäjän kirjallisuuden suurinta helmeä, eli Rikosta ja rangaistusta. Fjodor Dostojevskin klassikkoromaanin inspiroimat huoneet vievät vierailijat aikamatkalle suoraan 1800-luvun puolivälin Venäjälle. Metamorfos-ravintola ja -baari tuovat myös romaanin keskeiset teemat ja symbolit lähemmäs nykypäivää.

Beatrix Potterin koti – Lake District, Englanti

Kaikkien, joiden lapsuuteen kuuluvat oleellisesti Petteri Kaniini ja muut Beatrix Potterin ihastuttavat eläinhahmot sekä maalaismaisemat, on ehdottomasti käytävä tutustumassa kuuluisan lastenkirjailijan kotimaatilaan Englannin Lake Districtissä. Hill Top -nimisen talon pihapiirissä Potterin ajattomat vesivärikuvitukset heräävät henkiin, ja läheisen Hawksheadin kylän Beatrix Potter -museossa pääsee ihastelemaan taiteilijan alkuperäisiä teoksia.

Aleksis Kiven synnyinkoti – Nurmijärvi, Suomi

Suomalaisen kirjallisuuden päivää vietetään Aleksis Kiven syntymäpäivänä. Sen vuoksi ei tietenkään sovi unohtaa itse suomalaisen kaunokirjallisuuden suurmiestä, jonka romaani Seitsemän veljestä on kiistatta yksi kotimaisen kirjallisuuden tärkeimmistä teoksista. Romaani on saanut vaikutteita Nurmijärven Palojoelta, jossa Kivi 181 vuotta sitten syntyi. Kiven kirjallisuuteen pääsee sukeltamaan pintaa syvemmälle tutustumalla kirjailijan synnyinkotiin ja siellä esillä oleviin valokuvanäyttelyihin. 

Lähde: Momondo.fi

Lue myös:

    Uusimmat