Lukupiiri: Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi

Lukupiirissä luetaan kiehtovia kirjoja. Tällä kertaa on vuorossa Jonas Jonassonin ratkiriemukas veijaritarina satavuotiaasta, joka karkasi ikkunasta ja katosi.

Kirja: Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi

Kirjailija: Jonas Jonasson

Suomentaja: Raija Rintamäki

Kustantaja: WSOY

Helmiä: 5

Kenelle: Huumorin ystäville

Allan Karlsson seisoi kahden vaiheilla vanhainkodin seinustan orvokkipenkissä. Hänellä oli ruskea pikkutakki ja ruskeat housut ja jalassa ruskeat sisätohvelit. hän ei ollut mikään muotileijona, mutta harvapa siinä iässä on. Hän oli paossa omia syntymäpäiväjuhliaan niin kuin harva siinä iässä, eikä vähiten siksi että harva yltää siihen ikään.

Jonas Jonassonin esikoisteos Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi (WSOY) on riemastuttava sekametelisoppa, jonka päähenkilönä häärii 100-vuotias Allan Karlsson.

Värikästä elämää viettänyt, viinaan menevä Allan karkaa kirjan aluksi Malmköpingissä sijaitsevasta vanhainkodista 100-vuotissyntymäpäivänään. Puolivahingossa hän päätyy varastamaan matkalaukun pakomatkallaan, ja ajautuu siten hurjaan seikkailuun, jossa häntä tavoittelevat sekä virkavalta että Ruotsin alamaailma.

Allan ei kuitenkaan pienestä hätkähdä, sillä hänet on ennen vanhainkotiin päätymistään keitetty kovissa liemissä ympäri maailmaa. Kehyskertomuksen rinnalla seurataankin Allanin aiempia seikkailuja halki 1900-luvun historian melskeiden.

Allan Karlssonin seikkailut ovat absurdiudessaan hulvattomia. Kirja on verraton veijaritarina, jonka ahmii yhdeltä istumalta. Loppua kohden meno tosin äityy jo älyvapaaksi. Esimerkiksi pahiksen lytistyminen norsun takamuksen muistuttaa jo Farrellyn veljesten idioottikomedioista tuttuja ratkaisuja.

"On niin kuin on ja käy niin kuin käy. "

Allan Karlssonin elämänfilosofia

Joka tapauksessa kirja on riemastuttavaa lukemista syksyn piristykseksi. Mikäli pidät Solsidanista, Mielensäpahoittajasta ja Juoppohullun päiväkirjoista, arvostanet myös Allan Karlssonia.

Satavuotias seikkailee myös valkokankaalla. Romaanin pohjalta tehty elokuva sai ensi-iltansa aiemmin tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat