Lukupiiri: Kauhun kuninkaan paluu - Stephen Kingin uutuus on pehmeä jännäri

Kauhukirjallisuuden klassikkokirjailijan uutuus on kevennettyä jännityslukemista sateisiin kesäpäiviin.

Kirja: Tervetuloa Joylandiin

Kirjailija: Stephen King

Kustantaja: Tammi

Helmiä: 3

Kenelle: Kevyttä ja nopeaa kesäjännitystä janoaville

Stephen King tunnetaan parhaiten elokuviksikin asti päätyneistä kauhuromaaneistaan. Carrie, Hohto ja Uinu, uinu lemmikkini ovat monen kauhukirjallisuuden ystävän suosikkeja. Uusimmassa romaanissaan King on pehmittänyt tunnelmaa ja tuloksena on enemmänkin kevennetty jännitysromaani.

”Hän ilmestyy vasta sulkemisajan jälkeen. Useimmiten hänet näkee joku Auliiden apulaisten yövuorolaisista, mutta tiedän myös yhden turvatarkastajan Raleighista joka väittää nähneensä tytön. Kävin hänen kanssaan lasillisella Sand Dollarissa, ja hän sanoi tytön vain seisoneen siellä kun hän ajoi ohi. Oli luullut että se oli jokin uusi rekvisiitan hahmo, kunnes tyttö oli nostanut kätensä häntä kohti, näin.”

Rouva Shoplaw ojensi kädet eteen kämmenet ylöspäin, anelevaan asentoon.

”Hän sanoi että oli tuntunut kuin lämpötila olisi laskenut kaksikymmentä astetta. Kuin kylmä suihku, hän sanoi. Kun hän oli kääntynyt katsomaan taakseen, tyttö oli poissa.”

Parikymppinen opiskelija Devin Jones lähtee kesätöihin kiertävään tivoliin 1970-luvun alussa. Sydänsuruinen nuorukainen kuulee tarinan huvipuiston kummitusjunaan murhatusta tytöstä ja kas kummaa – murhamysteeriä on pakko päästä tutkimaan.

Välillä tarinassa palataan nykyhetkeen 2000-luvulle, kun kirjan päähenkilö Devin muistelee nuoruuttaan tarinan muodossa. Perinteiset kauhun elementit ovat myös läsnä, kun tarinaan tuodaan mukaan yliluonnollisia kykyjä omaava lapsi. Yhdessä Mike-pojan kanssa Devinin onnistuukin pääsemään kylmäverisen murhaajan kannoille, mutta asiat eivät tietenkään mene kuten Strömsössä.

Tervetuloa Joylandiin yhdistelee jännitystä perinteisempään draamaromaaniin. Odotin kauhun kuninkaalta ehkä hieman jännittävämpää luettavaa, mutta toisaalta oli virkistävää lukea teos, jonka lukemista ei tarvinnut jännittää yksin yöpimeällä. Ei sillä, kirjan loppu on kuitenkin tapahtumia täynnä eikä tunteellisiltakaan kohtauksilta säästytä.

Lue myös:

    Uusimmat