Lukijoiden kertomukset yksinäisistä jouluista: Poikaystäväni jätti minut tultuani raskaaksi

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, ovatko he viettäneet joulua yksin. Yksinäinen joulu oli toisille kauhistus, toisille todellista joulurauhaa. Lue koskettavat kertomukset yksin vietetyistä jouluista.

Kysyimme lukijoiltamme, ovatko he viettäneet joulua yksin. Suurin osa vastanneista iloitsi juhlineensa pyhiä aina perheen ja ystävien seurassa, mutta lähes 35 prosenttia vastanneista kertoi saaneensa osakseen myös yksinäisiä jouluja. Vastauksia kertyi kaiken kaikkiaan 375.

"Mieheni kuoli jouluviikolla"

Lapsuuden joulut olivat ihania, vaikka köyhää oli. Vielä aikuisenakin valmistimme äidin kanssa joulun, valmisteluun aikaa käytettiin paljon. Nyt vietän joulut yksin. Käyn kaikki mahdolliset tilaisuudet aattona, mutta ei enää koskaan tule sitä oikeaa joulua.

Mieheni kuoli seitsemän vuotta sitten jouluviikolla, viisi päivää ennen 40-vuotishääpäiväämme. Olen siitä saakka pelännyt joulua. Toivoisin, että sen voisi jotenkin ohittaa, se nostattaa vain ikäviä muistoja.

Lapset ja lapsenlapset käväisevät kyllä aattona ja pukkikin on käynyt tähän asti, mutta nyt lapset ovat jo niin isoja, ettei pukkia enää tule. Olenkin saanut illan olla ihan itsekseni. Tänä vuonna olen suunnitellut meneväni mökille luonnonrauhaan yksikseni suremaan.

Olin asepalvelusta suorittamassa, ja juuri jouluaattona "herkimpään aikaan" olin vartiossa. Erikoinen muisto jäi.

Lapset on lentäneet pesästä ja heillä on omat perheet, he käyvät pikaisesti aattona. Olen hoiva-alalla, ja olen luvannut käydä yksinäisillä asiakkaillani kun on pitkät pyhät ja he ovat myös yksin.

Monet joulut ovat menneet yksin. Ehkä tämä joulu on poikkeus, kun aloin seurustelemaan juuri ennen joulua. Paras joululahja koskaan!

Yksinäinen joulu on ylellisyyttä?

Olin sisustanut 1920-luvulla saareen rakennetun ison talon romanttisesti. Naapuri vei minut meren yli. Hain metsästä itse kuusen, ja naapuri tuli joulupäivänä illalliselle. Muuten olin yksin ja nautin suunnattomasti tietäessäni olevani saaren valtiatar...

Se oli yksi nautinnollisimmista jouluistani. Aattoiltapäivänä istuin laiturilla turkiksissa katsellen peilityyneen mereen heijastuvaa aurinkoa.

Vietin joulun yksin, kun olin raskaana. Poikaystäväni jätti minut tultuani raskaaksi. Silittelin mahaani, söin lempiruokiani ja järjestelin valokuva-albumeita. Kävin jouluyön messussa ja nautin rauhasta. Olisi ollut mahdollisuus viettää joulua suvun tai ystävien kanssa, mutta halusin tämän kokemuksen. Se oli siis vapaa-ehtoista. Ja se oli yksi parhaimmista jouluistani.

Seuraavina jouluina en ollut koskaan enää yksin. Minulla oli pieni ihan ikioma poikani ja perhejouluja siitä saakka. Yksinäisyyttä en enää pelkää vaikka sen kohtaisinkin.

Vietin monta joulua katsellen äitini juomista ja siitä johtuvaa riitelyä suvun kesken. Jättäydyin pois alkoholin huuruisista sukujouluista ja vietän jouluni hiljentyen, vien kynttilöitä unohdettujen haudoille, kuljen luonnossa koirieni kanssa. Katselen kaunista Helsinkiä jouluvaloineen, kuuntelen joululauluja ja olen onnellinen.

Joulu yksin? Kävin saunassa, glögin jälkeen söin hyvän aterian ja kahvin kanssa uppouduin sohvalle hyvän kirjan kanssa. Eli en ollutkaan yksin vaan kirjani kanssa.

Aattona tyttären perhe käy syömässä, muuten olen yksin. Leskenä pelkäsin ensimmäisenä jouluna pyhiä ja yksinäisyyttä, mutta ei se niin kauheaa ollutkaan. Nyt jopa nautin rauhasta. Minulla on ollut aikanaan viisi henkinen perhe ja nyt näin. Onneksi on ystäviä, joille voi soittaa jos ikävä iskee.

"Joulu on päivä muiden joukossa"

Ei ole kavereita. Olen enimmäkseen yksin, miten joulu sitä muuttaisi. Minusta on epäkohteliasta lietsoa pahaa oloa yksinäisille hokemalla koko ajan "joulu on perhejuhla", ethän ole jouluna yksin. Ei joulu muita päiviä kummempi ole, uskokaa pois. Ostoksiakin voi tehdä pitkin vuotta, etenkin tammikuussa

Olen viettänyt, ja vietän nytkin. Muille se tuntuu olevan suurempi ongelma. Sehän on yksi päivä muitten joukossa.

Miksi jouluna ei saisi nauttia itsensä rauhallisesta seurasta, jos se tuntuu hyvältä? Erakko en ole, mutta joulun haluan pyhittää itselleni.

Se on todella ylellistä viettää joulua yksin. Todellista joulurauhaa. Voi nauttia joulusta ilman kiirettä ja "hössötystä.

Haaveissa joulu omassa rauhassa

Olen haaveillut yksin vietetystä joulusta, mutta en ole vielä saanut tilaisuutta. Kävisin aattona haudalla katsomassa kynttilämerta ja illalla menisin kirkkoon. Poissa olisi hälinä ja tavara ja ylenpalttinen syöminen.

En, mutta haluaisin edes kerran kokeilla.

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja