Tämän takia joulu tekee yksinäiseksi

Yksinäisyys korostuu jouluna, kun perinteet ja mainokset kasaavat paineita "oikeaoppisesta" pyhien vietosta.

– Erityisesti iäkkäät ihmiset voivat olla yksinäisiä joulun aikaan. Heistä monet ovat jääneet leskiksi, asuvat kaukana lapsista tai ovat lapsettomia, Suomen Punaisen Ristin kotimaan avun suunnittelija Anita Hartikka sanoo.

Uusperheidenkin jäsenet voivat tuntea yksinäisyyttä.

– Usein lapset viettävät joulua vuorotellen molempien vanhempien luona. "Lapsettomana" vuotena isä tai äiti saattaa jäädä yksin.

Perinteitä ja haikeutta

Hartikka uskoo, että joulu on erityisen vaikeaa aikaa yksinäisille siihen liittyvän tunnepitoisuuden takia.

– Suomessa on kulttuurinen perinne viettää pitkät pyhät perheen ja suvun keskuudessa. Mainokset korostavat niin ikään tietynlaista joulua: talon pitäisi olla täynnä porukkaa, pöydän kauniisti katettu ja päällä juhlavaatteet.

Toisaalta jouluun liittyy Hartikan mielestä myös raskautta, kun haikaillaan joko todellisen tai mielikuvissa luodun lapsuuden joulutunnelman perään.

– Ovathan monet joululaulutkin surumielisiä. Lisäksi vuodenaika on pimeä.

– Ehkä joulua pitäisi korostaa suuren perhejuhlan sijaan enemmän aikana, jolloin voi ottaa rauhallisesti ja sytyttää lisää valoja – ajatella, että "nämä nyt ovat tällaisia keskitalven pyhiä". Voi lukea hyvää kirjaa, kuunnella radiota, katsella telkkaria tai käydä ulkoilemassa. Ei sitä tarvitse ottaa niin raskaasti, Hartikka sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat