Sairaanhoitaja kiireisestä joulutyöstä: Aattona tulevat perheväkivallan uhrit, tapanina juoppohullut

Jouluaattopäivänä terveyskeskuksen päivystyksessä on vielä hiljaista, mutta kun ilta kääntyy yöksi, alkaa kiire.

Ylensyönti ei ole jouluna ainoa sairaalahoitoa aiheuttava ongelma, valitettavasti.

– Hyvin paljon tulee perheväkivaltatapauksia ja yksinäisiä vanhuksia, vanhempi sairaanhoitaja ja vuorovastaava Erja Vepsäläinen Haartmanin sairaalasta Helsingistä kertoo.

Vepsäläinen sanoo, että perheväkivaltatapaukset eivät ole viime vuosina lisääntyneet.

– Niitä on ollut aina, mutta nykyään niistä on vasta alettu puhua enemmän julkisuudessa.

Moni uhri palaa kotiin samana yönä

Perheväkivallan uhriksi joutuneiden vammat kuvataan, ja he täyttävät kaavakkeen, joista on poliisille apua, jos pahoinpitelystä nostetaan syyte. Harvoin syytteitä kuitenkaan nostetaan.

Hoitohenkilökunta ei voi kuin avuttomana seurata sivusta, kuinka mieheltään turpiinsa saanut vaimo ompeluttaa haavansa ja lähtee takaisin kotiin.

– Yritämme kyllä puhua, että samana yönä ei kannattaisi kotiin enää mennä ja tarjoamme turvakotimajoitusta, mutta moni nainen lähtee takaisin kotiin.

Haartmaniin tulevat vain aikuiset potilaat, joten Vepsäläinen on ottanut vastaan vain perheväkivallan kohteeksi joutuneita naisia, joskus myös miehiä.

Tapanina tulevat juoppohullut

20-vuotisella urallaan Vepsäläinen on päivystänyt joulun jos toisenkin. Tulevana jouluna Vepsäläinen on yövuorossa aatonaatosta 27. päivään asti.

– Olen halunnut olla jouluisin yövuorossa, koska siten voin viettää jouluaaton ja illan perheen kanssa.

Tapaninpäivänä alkaa näkyä puolestaan se, että anniskelupaikat ovat auki jouluisin.

– Tapanina tulee delirium-tapauksia eli juoppohulluuskohtauksia saaneita.

Hän lisää, että varsinkin ensimmäinen arkipäivä on kiireinen päivystyksessä alkoholin liikakäyttäjien osalta. Monelle alkaa tulla silloin rytmihäiriöitä päivien juomisputken päätteeksi.

Mainittakoon vielä, että ähkykin voi olla ensiapua vaativa vaiva. Se voi aiheuttaa sappi- tai sydänvaivoja ja erityisesti silloin päivystykseen kannattaa tulla, jos sydänvaivoja on ollut jo ennestään.

Studio55.fi/Piritta Palokangas


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja