Lukijat paljastavat: Tämä on pitkän ystävyyden salaisuus

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, mitkä asiat auttavat ystävyyttä säilymään parhaimmillaan vuosikymmenien ajan. 

Yhteiset kokemukset ja sielujen sympatia ystävän kanssa

Olen 53-vuotias ja tuntenut parhaan ystäväni noin 38 vuotta. Olemme todella erilaisia monissa asioissa, eri taustoista lähtöisin, mutta tunnemme toisemme läpikotaisin ja pystymme sukeltamaan toistemme maailmoihin vaivattomasti, vaikka elämme aivan eri tilanteissa.

Sielunkumppanuus ja luottamus ovat pitkän ystävyyden salaisuudet.

Ystävystyimme noin 40 vuotta sitten asuessamme samassa talossa ja meillä oli samanikäiset lapset. Meillä on samat arvot ja elämänkatsomus sekä oma huumorimme. Täydennämme toisiamme, toinen on hyvä toisissa asioissa, toinen toisissa, ja apua ja tukea saa koska tahansa. Sairastuimme molemmat vakavasti melkein samanaikaisesti. Se vielä niittasi meidät entistä enemmän yhteen, koska meillä on samat kokemukset ja tuntemukset joita vain me ymmärrämme.

Sielujen sympatia. Ei tarvitse olla samanlainen, arvostaa ystävää sellaisenaan.

Ystäväni on lojaali, huumorintajuinen ja osaa yhdessä jakaa niin ilot kuin surutkin. Ystävänä vahvistamme toistemme niin hyviä, kuin huonojakin puolia loukkaamatta silti toisiamme. Tavallaan voisi kuvata, että olemme "samalla planeetalla", vaikka emme ole sukulaisia toisillemme.

Ystävä on rehellinen

Rehellisyys ja molemminpuolinen yhteydenpito. Yhteydenpito ei ole velvoite, vaan molemmin puolin aitoa halua kuulla toista. Tosiystävän kanssa yhteydenpito voi tapahtua harvoinkin, pääasia kun se on vastavuoroista, ilman paineita, ja sitten kun puhutaan, niin aina puhutaan suoraan ja rehellisesti mitä kuuluu. Tosiystävälle kerrotaan myös kaikkein mustimmat ja rumimmat asiat ja ajatukset, joita meissä kaikissa on - ei kiilloteta mitään.

Ystävyytemme on kestänyt pian 30 vuotta. Arvostan ystävässäni rehellisyyttä. Hän kertoo aina, mitä ajattelee.

Arvostan ystävissäni heidän rehellisyyttään ja mutkatonta kanssakäymistä heidän kanssaan elämän kaikissa vaiheissa.

Minulla on muutamia pitkäaikaisia ystävyyssuhteita ja sanoisin, että rehellisyys, kuunteleminen ja toisesta välittäminen ovat terveet syyt ystävyyden säilymiselle.

Ystävyys jatkuvuu vuosista tai välimatkasta huolimatta

Vaikka on tapaamatta pitempiäkin aikoja, niin jutut jatkuvat siitä mihin on jääty. Ollaan heti samalla tasolla.

Ystävyys on alkanut lähinaapurin kanssa periaatteessa syntymästä asti. Kun sitten aikanaan työasioiden takia jouduttiin erilleen, henkinen puoli säilyi ja miellyttäviä tapaamisia ja vierailuja on jatkunut läpi elämän eli noin 70 vuotta.

Varmaan parhaat ystäväni ovat kouluajoilta. Tavataan epäsäännöllisesti ja elämäntilanteiden mukaan, joskus tulee pitkiäkin välejä, ettei nähdä nokikkain. Näinä viestinten aikoina yhteydenpito kuitenkin sujuu helposti, myös näköpuhelimella. Ja aina on puhumista, on yhtä helppo keskustella kuin kouluaikoina.

Vanhan ystävän kanssa voi jatkaa tauonkin jälkeen siitä mihin viimeksi jäätiin. Ystävä muistaa millainen olet, pelkosi ja vahvuutesi, mutta hyväksyy ne.

Ystävyys on se tunne, kun ei olla vähään aikaan oltu yhteyksissä ja kaverilta tulee viesti ”Lähetäänkö Latokartanon koskelle kattomaan koskikaraa?”. Onhan siellä käyty ja lintuja nähty, mutta se tunne, kun lukee viestin ja näkee, että muillekin kölleille ajankohta sopii.

Kokemuksesta voin sanoa, että jos kemiat ovat kohdallaan, niin kymmenien vuosienkin jälkeen henkiin herätetty ystävyys jatkuu siitä mihin jäätiin.

Ystävään on luotettava

Tosiystävään voi luottaa, hänen tukensa niin ylä- kuin alamäissä on arvokasta. Ystävä kannustaa, on mukana elämässä ja kaverina teatterissa, matkoilla, uintireissuilla, elokuvissa, sienessä ja marjametsässä, mutta myös sairaalassa vierailulla tai auttajana tosipaikan tullen.

Molemminpuolinen luottamus, toinen ymmärtää sanomattakin, mitkä asiat pidetään ihan omana tietona. Ja kaikesta maan ja taivaan väliltä voi puhua ja milloin vaan, hyvällä ystävällä on aikaa kuunnella. Yhdessä jaetaan ilot ja surut.

Hyvälle ystävälle voi avautua, jopa herkistä asioistakin, mitä ei tavallisesti kerrota muille.

Molemminpuolinen luottamus joka syntyy mielestäni intuitiivisesti. Sen vaistoaa. Minulla on monia lähes elinikäisiä ystäviä joiden kanssa on helppo puhua, eikä tarvitse selittää mitään. Taas jollekin läheiselle sukulaiselle täytyy vääntää rautalangasta eikä sittenkään asia selkene.

Luottamus, luottamus, luottamus, silloin ystävyys jatkuu nuoruudesta vanhuuteen.

Ystävä tukee ja auttaa

Ei hylkää pahassa eikä hyvässä. Kinastellaan ja keskustellaan, sen jälkeen halataan.

Ystävyyteen vaaditaan molemmilta pyyteettömyyttä ja käytettävissä oloa toisen tarvitessa. Jos pienistä haasteista ei selviä, ei ystävyys ole todellista.

Vuosikymmeniä kestänyt ystävyys on elänyt myötäelämisen avulla. On saatu olla epäonnistuneita sekä on kestetty myös toisen onnistuminen ilman kateutta. Pystymme myös näkemään virheitä toisissamme ja hyväksymäänkin ne.

Kun nuoresta asti on ollut jonkun ystävä, niin se säilyy, kun pitää huolen että on yhteydessä eikä unohda huonoina aikoinakaan häntä.

Yhteinen huumori

Ystävyys on paras lahja elämän! Minun ystävän salaisuus on räväkkä huumori, kun itse olen tällainen ”nynny”. Hän pistää minut aina pilvistä maan tasalle. Se on jatkunut siitä asti, kun leikimme yhdessä alle 3-vuotiaina.

Rehellisyys itselle ja muille. Hurtti huumori ja nauru itselle.

Samanlainen huumori auttaa hyvin pitkälle, pienistä ei loukkaannuta!  Semmoinen huumori, joka jonkun korvissa kuulostaa keljuilulle!

Lue myös:

    Uusimmat