Luitko sinäkin tietokirjailijan ohjeen siitä, miten ärsyttävää työkaveria voisi sietää? Teos joutui skandaalin kouriin kotimaassaan Ruotsissa: "Pseudotieteellistä höpöä"

Video: Näin Thomas Erikson selitti vuonna 2017, miksi hitaat "siniset" voivat vaikuttaa raivostuttavilta.

Kirjailija Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni -teoksesta on noussut kohu Ruotsissa.

Myös MTV Lifestyle kertoi vuonna 2017 käyttäytymistieteilijä, luennoitsija ja kirjailija Thomas Eriksonin teoksesta Idiootit ympärilläni. Erikson listasi kirjassaan neljä erilaista, värikoodattua persoonatyyppiä ja kertoi, miten ne sopivat yhteen esimerkiksi työpaikalla.

Nyt teos on joutunut kritiikin kohteeksi kotimaassaan Ruotsissa. Kritisoijien mukaan teos "ei kestä tieteellistä tarkastelua".

Aiheeseen tarttui Suomessakin esimerkiksi Helsingin Sanomat.

"Eriksonilta vaikuttaa puuttuvan perustason tieto psykologiasta"

Lisensoitu psykologi ja psykoterapeutti Dan Katz selitti Medium-lehden haastattelussa, että Idioottien ympäröimänä -kirjaa voidaan pitää yhtenä "viime vuosikymmenten suurimmista pseudotieteen skandaaleista".

Katzin mukaan Eriksonin huippusuosittu teos seuraajineen on muuttanut tavan keskustella psykologiasta, ja miehen voidaan nähdä vaikuttaneen suuresti kiinnostukseen psykologiaa kohtaan. Eriksonin tausta ei kuitenkaan ole tieteellinen.

– Valitettavasti teoria kirjan ja sen useiden jatko-osien taustalla ei ole mitään muuta kuin pseudotieteellistä höpöä. Lisäksi Eriksonilta vaikuttaa puuttuvan perustason tieto psykologiasta ja käyttäytymistieteestä, Katz sanoo.

Katz huomauttaa, ettei persoonallisuus ole ihmisestä erillinen asia, joka panee ihmisen tekemään asioita tai toimii tekosyynä tämän tekemisille.

Ei perustu tieteeseen

Katzin mukaan Eriksonin teoksella ei ole tieteellistä taustaa, vaikka teos itse väittääkin "perustuvansa tieteeseen".

Väriteoria on kuitenkin Katzin mukaan amerikkalaisen psykologin, William Moulton Marstonin, kehitelmää, jonka pohjalta kehitettiin 1950-luvulla persoonallisuustesti. Testistä ei kuitenkaan ole tieteellisiä tutkimuksia eikä sen toimivuutta ole testattu.

– Tämä on yksinkertaisesti pseudotiedettä, Katz kirjoittaa.

Katz kertoo yrittäneensä selvittää myös Eriksonin taustan ja opinnot, mutta miestä ei selvityksessä löytynyt ruotsalaisesta tietokannasta, joka listaa yliopistoissa ja korkeakouluissa opiskelleet henkilöt.

Katz uskookin, että teosta on markkinoitu väärin tieteellisenä, ja se voisi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi työpaikoilla, joissa pomot luokittelevat työntekijöitään värien mukaan.

"Ei hän ole väittänyt olevansa psykologian asiantuntija"

Suomessakin Idiootit ympärilläni oli hitti. Kirjaa on myyty yli 160 000 kappaletta.

– Ei hän ole väittänyt olevansa psykologian asiantuntija vaan henkilöstöresurssien asiantuntija, kirjan suomalaiskustantaja Ville Rauvola kommentoi Helsingin Sanomille.

Rauvolan mukaan Idiootit ympärilläni on "hyvin selkeästi self helpiä", millaisena sitä on Suomessa markkinoitukin. Lähtökohtaisesti vastuu teoksen sisällöstä on kirjailijalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja