Mainos

Löytyykö sinultakin vielä tällainen televisio kotoa tai kesämökiltä? Voi roihahtaa liekkeihin sekunneissa, savu erittäin myrkyllistä

Monilla on edelleen käytössä vaarallinen kuvaputkitelevisio esimerkiksi kesämökillä.

Eilen vanha Finluxin kuvaputkitelevisio syttyi palamaan Lappeenrannassa sijaitsevassa palvelukodissa. Automaattinen sammutusjärjestelmä sammutti palon, mutta tulipalosta ehti syntyä paljon vaaralista savua, jolle kaksi huoneessa ollutta henkilöä altistui.

Ainekset vakavaan paloon omannut tulipalo sai sähköpaloihin erikoistuneen Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhlenin huolestumaan vanhoista kuvaputkitelevisiosta.

– Niitä näyttää olevan vieläkin käytössä. Olen havainnut, että niitä käytetään esimerkiksi kesämökeillä, vanhusten kotona ja palvelutaloissa, Westerstråhle kertoo.

– Ihmiset vievät ikivanhoja televisioita paikasta toiseen, ja se saattaa olla juuri tällainen kuvaputkitelevisio. Joko ei raaskita ostaa uutta televisiota tai todetaan, että vanha kuvaputkitelevisio toimii edelleen ja katsellaan sitä.

Aiheuttaneet satoja tulipaloja

Vaarallinen ongelma piilee nimenomaan vanhoissa suomalaisissa Finluxin ja Saloran kuvaputkitelevisioissa, joissa ei ole palosuojausta. Pelastuspäällikön mukaan kyseiset televisiomallit aiheuttivat 1990-luvun lopulla satoja tulipaloja.

Mikäli tämä laite löytyy kotoasi, älä koskaan lataa ilman valvontaa – syttynyt liekkeihin jo kahdessa suomalaiskodissa

– Kun savua rupeaa näkymään, ei mene montaakaan sekuntia, kun kuvaputkitelevisio syttyy tuleen. Palo on voimakas ja siitä aiheutuu normaalia vaarallisempaa palokaasua.

–  Jos ensimmäisen minuutin aikana ei ehdi laittamaan sen päälle sammutuspeitettä tai tehdä muuta alkusammutusta, ei auta muu kuin kiireen vilkkaa lähteä ulos.

Pelastuspäällikön ohje vanhojen kuvaputkitelevisioiden omistajille on yksinkertainen: kannattaa tilalle ostaa uusi nykyaikainen taulutelevisio.

Kotimaisten kuvaputkitelevisioiden vaarallisuudesta kertoi aiemmin sanomalehti Etelä-Saimaa.

***

0:36

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja