Löytyykö kaapistasi arvokkaita koruja? Näin selvität!

Monella voi olla kotona koruja, joiden alkuperä tai arvo saattaa olla mysteeri. Kultaseppä kertoo, miten voit tarkistaa korun alkuperän ja arvon.

Kultaseppä ja korusuunnittelija Päivi Keski-Pomppu kertoo, miten voi kotona päätellä korun arvon.

Leimat kertovat paljon korusta

Leimoilla korun alkuperä ja materiaalipitoisuudet on helppo selvittää.

– Koruissa kuuluisi olla jonkinlaiset leimat, jotka kertovat mitä materiaalipitoisuuden ja kenen tekemä koru on. Suomessa tekijä- ja pitoisuusleima on oltava koruissa, kun kulta-, palladium- tai platinatuote on painoltaan vähintään yhden gramman. Hopeatuotteiden kohdalla painon ollessa yli 10 grammaa, Keski-Pomppu kertoo.

Korujen leimoja voi käydä kotoa käsin tarkistamassa leimat.fi-nettisivuilta.

Leimoja ei aina ole

Leimat saattavat kulua ajan saatossa pois esimerkiksi muutostöiden tai käytön vuoksi.

Keski-Pomppu kertoo, että tällaisessa tilanteessa korun voi tutkituttaa ammattilaisella esimerkiksi happokokeen avulla. On kuitenkin syytä varautua jonkinlaisiin arviointikustannuksiin.

Itse materiaali ei määritä aina korun arvoa.

– Korut on voitu tehdä käsityönä ja niiden arvo muodostuu myös siitä, kuka korun tekijä on ollut, Keski-Pomppu sanoo.

Mikäli oman tutkimisen jälkeen jää epäselvyyksiä, kultaseppä on hyvä kontakti korujen tarkasteluun. Myös antiikkiliikkeet ovat hyvä taho korujen arvon selvittämiseen. Mikäli korussa on kiviä, voi ne tutkituttaa gemmologilla.

– Suomessa kultasepät työskentelevät paljon myös jalokivien kanssa, joten silmämääräinen arviointi voidaan tehdä kultasepän kanssa, joka vie tarvittaessa asian pidemmälle, Keski-Pomppu huomauttaa.

Katso videolta korulahjaideat Huomenta Suomen lähetyksestä 24.11.2014!

Lue myös:

    Uusimmat