Löytyvätkö täältä Kaukoidän ystävällisimmät ihmiset?

20 vuotta matkailualalla työskennellyt Kari Henner kertoo, miksi Sri Lanka on juuri nyt vierailun arvoinen matkakohde.

Finnmatkojen henkilöstökoordinaattori Kari Henner toimi Sri Lankassa kohdepäällikkönä vuosina 2001−2004.

Henner oli paikalla myös joulukuussa 2004 tuhoisan Aasian tsunamin aikaan. Saarivaltio on sittemmin paininut myös sisällissodan kourissa.

− Sisällissodan aikaan Sri Lankaan ei järjestetty matkoja Suomesta. Mutta nyt maassa on tehty rauhansopimus tamilien välillä, eikä siellä ole mielestäni ollut enää levottomuuksia, Henner sanoo.

Pieni saari, runsas kulttuuri

Sri Lankaa verrataan usein suureen naapurivaltioonsa Intiaan. On totta, että mailla on paljon yhteistä.

− Sri Lanka on kuitenkin saarivaltio. Siinä on oma leimansa, joka puuttuu mantereelta, Henner ehättää lisäämään.

Sri Lankalle erikoista on muun muassa se, että vaikka kyseessä on kompaktin kokoinen saari, maassa on lukuisia ilmastovyöhykkeitä. Lämpötilat vaihtelevat useita kymmeniä asteita riippuen siitä, ollaanko rannalla vai vuoristossa.

− Saarella on kaksi sadekautta, mutta vuoden keskilämpötila on yli 25 astetta. Luonto on vehreä ja monipuolinen: on kansallispuistoa, korkeita vuoria, upeita teeviljelmiä ja keltahiekkaisia rantoja, Henner kuvaa.

Maan runsas kulttuuri ja arkkitehtuuri selittyvät sillä, että Sri Lanka on ollut historian saatossa usean maan siirtomaa. Saarella sijaitsee peräti seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta.

Yllättävän moderni maa

Sri Lanka luokitellaan köyhäksi maaksi. Silti saarivaltio on edistynyt viime vuosina nopein harppauksin.

− Pääkaupunkiseudulla suuri osa ihmisistä käy toimistotyössä. 3G-verkko toimii lähes joka puolella, langaton palvelu toimii junissakin. Politiikassa on nähty naispresidentti. Se on yllättävän moderni maa monessa suhteessa, Henner sanoo.

Infrastruktuurin suhteen Sri Lankassa riittää yhä sisällissodan jäljiltä korjattavaa. Rautatieyhteydet tosin toimivat suhteellisen hyvin, ja sekä auton että kuskin vuokraaminen on edullista. Myös hotellivalikoima on kattava aina vaatimattomasta majatalosta viiden tähden luksukseen.

− Sri Lanka on tunnettu ayurveda-hoitoloista, joita löytyy melkein joka hotellista. Hoidot ovat edullisia ja henkilökunta hyvin koulutettua väkeä, Henner vinkkaa hemmottelun ystäville.

Sri Lanka on ylipäätään yhä edullinen kohde, erityisesti Pohjoismaista tuleville. Ceylon-teen ohella paikan päältä kannattaa hankkia tekstiilejä.

Henner on työskennellyt myös muualla Aasiassa, kuten hymyilevästä kansastaan tunnetussa Thaimaassa. Sri Lanka ei jää ystävällisyydessä kakkoseksi.

− Sri Lankassa on loistava palvelu, ja ihmiset ovat avoimempia kuin esimerkiksi Thaimaassa, jossa tunteet kätketään hymyn taakse.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja