Lounastaminen työpaikan ulkopuolella kannattaa – tutkimus paljasti loistavat vaikutukset!

Saksalaisessa Humboldtin yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan lounaan syöminen työpöydän ääressä vaikuttaa negatiivisesti muun muassa työntekijän stressitasoihin.

Saksalaisessa tutkimuksessa haluttiin selvittää, kuinka lounaspaikan valitseminen ja lounaan syöminen vaikuttaa muun muassa työntekijöiden ajattelukykyyn. Tutkimukseen osallistui 32 naista, joista osa söi lounaan työpöydän ääressä yksin, kun taas loput kävivät lounaalla työpaikan ulkopuolella ryhmässä. Lounaan koko oli sama, mutta lounaalla vietetty aika oli lyhytkestoisempi työpöydän ääressä syövillä.

Lounaan jälkeen tutkijat mittasivat työntekijöiden pitkäkestoista muistia, kognitiivisia kykyjä, virheiden ratkaisukykyä sekä ilmeiden ja eleiden tunnistamista. Tutkimuskohteet täyttivät myös kyselylomakkeen, johon he arvioivat silloisia tunnetilojaan.

Tutkijat huomasivat, että muualla lounastaneet työntekijät olivat rentoutuneita ja osasivat tunnistaa paremmin ilmeitä ja eleitä. Kyseiset tutkimuksenkohteet olivat vapautuneempia, mutta eivät hallinneet kognitiivisia kykyjään niin kokonaisvaltaisesti. Tutkijat arvelet näiden tekijöiden vuoksi koehenkilöiden olevan paljon luovempia ja toimivan paremmin sosiaalisissa tilanteissa.

– Kognitiivisten kykyjen huonompi itsehillintä on haitta, jos vaaditaan todellista tarkkuutta esimerkiksi numeroiden kanssa. Kognitiivisten kykyjen heikommasta itsehillinnästä on kuitenkin hyötyä, jos vaaditaan luovuutta ja hyviä sosiaalisia kykyjä, tutkija kuvailee tutkimustuloksia raportissaan.

Kyseisen tutkimuksen tuloksista on huomattu, että työpöydällään lounaan syövät henkilöt kärsivät enemmän stressistä. Lounaan syöminen muualla kuin työpöydän äärellä on hyvä keino katkaista tiivistä työtahtia. Rentoutuminen vähentää stressiä ja työntekijät kykenevät tuottamaan luovempia ratkaisuja erilaisiin ongelmiin.

Lounaan syöminen työkavereiden kanssa on myös hyvä idea, sillä silloin työsuhteet muuttuvat läheisimmiksi ja työhön saapuminen on paljon miellyttävämpää.

Noin yksi kolmesta syö lounaansa muualla kuin työpöydän ääressä, kertoo amerikkalainen tutkimus vuodelta 2011. Nyt on kuitenkin hyvä syy siirtyä työpäivän aikana työpöydän äärestä lounastamaan työkavereiden kanssa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja