Lost Boys -elokuvan ohjaaja Joonas Neuvonen huomasi, miten vankilakierre muutti Reindeerspotting-Jania: "Ihmisen heittäminen betonihäkkiin ei tee tervehenkiseksi"

Ohjaaja Joonas Neuvonen ei osannut kuvitellakaan kymmenen vuotta sitten, että videokameralle tallennetuista hetkistä tulisi yksi hänen vaikeimmista kokemuksistaan. Jatkosuunnitelmistaan mies kertoo harvasanaisesti.

Lost Boys -elokuvan ohjannut Joonas Neuvonen istuu tietokoneen edessä pukeutuneena tummaan kauluspaitaan. Takana näkyy ränsistynyt seinänurkkaus ja vanha puukatto.

Hän hörppii haastattelun aikana luomuteetä, johon on kaadettu maitoa. Mustat pitkät rastat lepäävät hänen olkapäillään.

Edessä on jännittävä viikko, sillä Lost Boys -elokuva saa vihdoin ensi-iltansa. Koko elokuvaa ei alunperin pitänyt edes tulla.

Tarkoitus oli kuvata mieskolmikon: Neuvosen, Jani Raappanan ja Antin matkaa Kambodžassa oheismateriaaliksi Reindeerspotting – Pako Joulumaasta -elokuvan DVD-julkaisun oheismateriaaliksi.

Jani Raappana oli juuri vapautunut vankilasta vuonna 2010, joten miehet halusivat lähteä yhteiselle matkalle.

– Meillä oli pari ystävää, jotka asuivat ja myivät huumeita Kambodžassa. Ehdotin aluksi Etelä-Amerikkaa lomakohteeksi, mutta Jani halusi Aasiaan, Neuvonen kertoo.

Hän sanoo huomanneensa muutoksen Raappanan käytöksessä vankilajakson myötä.

– Vankilajärjestelmä ja -kulttuuri olivat muuttaneet Jania väkivaltaisemmaksi. Ihmisen heittäminen betonihäkkii ei tee tervehenkiseksi, ohjaaja pohtii.

Tulevaisuus pysyy toistaiseksi salassa

Neuvonen kertoo olinpaikkansa olevan tällä hetkellä Italia, sen tarkempaa sijaintia hän ei haastattelun aikana paljasta. Uusia projekteja miehellä tuntuu kuitenkin olevan useita.

– Ranskassa minulla on viritteillä yksi dokumenttiprojekti ja täällä Italiassa suunnitteilla on valokuvaukseen liittyvä viritelmä, Neuvonen kertoo vaitonaisesti.

Salamyhkäisyys jatkuu haastattelun aikana, kun ohjaajalta yrittää kysellä hänen perheestään. Ohjaaja pitää kiinni tarkasti yksityisyydestään, eikä halua puhua perhe-elämästään.

Keskustelu palaa nopeasti takaisin elokuvaan.

Hän kertoo, ettei aio tehdä jatkossa yhtä rankkaa teosta kuin nyt ilmestyvä Lost Boys. Hänen psyykkeensä ei omien sanojensa mukaan kestäisi sitä.

– Olen ollut henkisesti paljon pois läheisteni elämästä. Haluaisin olla enemmän läsnä normaalissa arjessa.

– Viimeinkin tämä projekti on ohi, Neuvonen huokaisee helpottuneena.

Haastattelun lopussa hän yllättäen mainitsee pitävänsä kuvataiteilija Kalervo Palsasta (1947-1987), joka muistetaan surrealistisista piirroksistaan. Neuvonen kertoo nähneensä 12-vuotiaana unen, jossa edesmennyt taiteilija puhui hänelle.

Palsa tuntuukin herättävän ohjaajassa edelleen innostusta.

– Syyslomalla olisi mukava päästä kiertelemään Lappia ja vierailla Palsan Getsemane-ateljeessa.

Lost Boys -elokuva saa ensi-iltansa 25.9.2020.

Lue myös:

    Uusimmat