Lopetitko peruskouluun vai jatkoitko yliopistoon? Yhteys yleiseen näköongelmaan

6:44

Likinäköisyys on tuoreen brittitutkimuksen perusteella sitä todennäköisempää, mitä pidempään ihminen opiskelee ja kouluttautuu.

Yllä olevalla videolla neuvotaan oikeanlaisten aurinkolasien valinnassa ja laajemminkin auringolta suojautumisessa.

Koulutus ja likinäköisyys on yhdistetty toisiinsa aiemminkin, mutta tutkimuksista on jäänyt epäselväksi, lisääkö opiskelu likinäköisyyttä vai opiskelevatko likinäköiset enemmän.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa ongelmaa onnistuttiin kiertämään hyödyntämällä geenitietoja, joista voitiin päätellä, ketkä olivat perimältään alttiita likinäköisyydelle. Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 68 000 miestä ja naista.

Analyysin perusteella likinäköisyyden todennäköisyys suurenee tasaisesti jokaista koulutusvuotta kohden: mitä enemmän ja pidempään ihminen opiskelee, sitä enemmän hänelle kehittyy likinäköä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yliopistotutkinnon suorittavalla on huomattavasti todennäköisemmin likinäköisyyttä ja silmälasit kuin koulunsa peruskouluun päättävällä.

Tutkijat eivät varmuudella tiedä, mikä opiskelussa likinäköisyyttä aiheuttaa, mutta todennäköisiä syitä ovat muun muassa lähityö, runsas lukeminen sekä vähäinen ulkoilu. Ulkoilun ja koulunkäynnin vaikutukset on todettu myös tutkimuksissa, joissa koululaisten likinäköisyyttä on saatu ehkäistyä päivittäistä ulkoilua lisäämällä.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja