Lonkat kolisevat, sormet vääntyvät – Tällaisista kivuista suomalaiset kärsivät

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, kärsivätkö he nivelvaivoista. Jopa 91 prosenttia yli 1 800 vastaajasta kertoi potevansa nivelvaivoja: särkyä esiintyi niin sormissa, polvissa kuin niskassakin. Mistä ja miten kipuihin oli saatu apua, vai oliko?

Studio55.fin kyselyyn vastanneista ylivoimaisesti suurin osa kertoi kärsivänsä nivelkivuista. Pahimmassa tapauksessa kivut rajoittivat paitsi liikkumista myös koko elämää. Vastauksissa oli tarinoita unettomista öistä, silmittömästä kivusta ja särystä, jolle ei näy loppua.

Vasemmassa lonkassa on selvät kipukohdat. Molemmat polvet kipeytyvät portaissa tai loivassa mäessä, kyykkyyn meno ja ylös tuleminen on kivuliasta. Vasen isovarvas on kipeä joka askeleella, ja niska on kipeä jatkuvasti. Pikkusormet ovat olleet aina koukussa, ja vuosi sitten alkoi nimetön sormi koukistua.

Vasemmassa lonkassani on todettu kohtalainen nivelrikko. Se kipuilee aiheuttaen välillä ikään kuin sähköiskuja reiteen ja nivusiin, niin että jalka on pettää alta.

Kipu nivelien sisällä oli kuin nokkosella polttaen.

Oireet alkoivat, kun lapseni syntyi. Aivan yhtäkkiä en päässyt sängystä ylös, kun kipu oli niin valtava. Sitä ennen en ollut tuntenut edes päänsärkyä ja aspiriinia, mutta nyt menee lääkkeitä sitäkin enemmän. Niistä ei ole apua vaan sivuoireita.

Esimerkiksi neulomisen jälkeen etenkin peukalonnivelet tulevat jäykiksi, ja särky on kamala. Nivelet särkevät myös sään vaihtelusta.

Selkänikamassani on ollut välilevyn pullistuma, joka ilmaantui kesällä 2000. Kärsin todella kovista kivuista lähes puoli vuotta. Hermoratayhteys vasempaan jalkaani oli poikki, mikä ilmeni niin, että esimerkiksi käsky nousta varpaille ei mennyt perille aivoista varpaisiin. Toinen jalka nousi varpaille, toinen ei. Se oli varsin pelottavaa.

Jonkin verran on kipua kestettävä ja siihen tottuu, sitten unohtaa kivun. Se on osa minua. Toisaalta väärin, mutta onko vaihtoehtoa?

Kipu kovasta työstä?

Montaa mietitytti, mistä kivut johtuvat – niitä kun esiintyi myös normaalipainoisilla, liikkuvilla ihmisillä. Syitä särkyyn etsittiin niin kovasta työnteosta, ruokavaliosta kuin taustastakin.

Olen 66-vuotias mies ja olen työskennellyt erittäin fyysisissä ja raskaissa töissä kymmeniä vuosia. Polvet, lonkat, olkapäänivelet ja kalvosimet ovat kuluneet, ja myös sormissa, nilkoissa, selässä ja kaularangassa on kulumia.

Käsien nivelet ovat kuluneet, esimerkiksi peukaloissa ei ole enää voimaa, ja ranteet ovat ajoittain hyvinkin kivuliaat. Ranteet on kuvattu, ja löydösten mukaan syynä on köyhä ravinto lapsena 1940-luvulla.

13-vuotiaana aloitin raskaat työt, kuten silloin oli tapana. Nyt kannan seuraukset.

Minulta on jo leikattu toinen polvi ja selkä, mutta vaivat vaan eivät tahdo lähteä. Epäilen kyllä viljatuotteita syyksi.

Parvorokko 57-vuotiaana laukaisi niveltulehdukset. Ennusteen mukaan niiden piti kestää 3-6 kuukautta, vaan ne jatkuvat jo yli neljättä vuotta.

Liikunta, leikkaus ja leivätön ruokavalio

Suurin osa kertoi löytäneensä apua vaivoihin liikunnasta. Venyttelyn ja jumpan lisäksi myös avantouinti, vesijumppa ja pyöräily helpottivat oloa. Liikunnan ohella apua haettiin ruokavaliosta. Moni kertoi myös, että heidän tapauksessaan leikkaus tai lääkitys on ollut se oikea ratkaisu.

Harrastan avantouintia kylmässä vedessä vähintään kahdesti viikossa, se auttaa kipuihin ja kolotuksiin.

Sain apua kiropraktikolta ja hieronnasta, etenkin jalkapohjien akupainanta auttoi. Kipu on lihasjännityksestä johtuvaa hermokipua, joka on niin kivuliasta, että jalkaan ei voinut varata ollenkaan. Nyt on parantunut, joten liikkuminen onnistuu.

Polvissa on nivelrikkoa, ja ne kipeytyvät kävellessä. Vesijumppa ja pyöräily sujuvat paremmin.

Kiitos Antti Heikkilän, lopetin kokonaan viljojen syönnin, ja kivut ja turvotus ovat hävinneet. Jäykkyys kuitenkin jäi, koska nivel oli ehtinyt vaurioitua.

Aiemmin söin glugosamiinia ja hainrustokapseleita, jätin ne sitten pois ja otin tavaksi liikkumisen. Se tosiaan auttaa! Koskaan en ole kipulääkettä vielä ottanut nivelkipuihin.

Kaksi vuotta sitten vasempaan polveeni laitettiin tekonivel. Ennen leikkausta en pystynyt kunnolla kävelemään, ja siksi olin sairauslomalla yli puoli vuotta. Olen 53-vuotias nainen. Nyt on elämä todella elämisen arvoista, sillä päivin ja öin jatkunut kipu jäi pois leikkauksen takia. Minulla ainakaan ei leikkaus ollut turha toimenpide.

Studio55.fi

Kuvat :Coloubox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja