Long covidista ei tullutkaan uutta kansansairautta, sanovat asiantuntijat: "Kyllä näyttää, että se oli yliarvioitu"

Long covidista ei ole tulossa kansansairautta, sanovat asiantuntijat 2:00
Long covid näyttää olevan harvinaisempi kuin tammikuussa arvioitiin.

Long covid eli pitkäkestoinen korona näyttää olevan huomattavasti harvinaisempi kuin tammikuussa arvioitiin.

Tammikuussa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama asiantuntijaryhmä arvioi, että long covid ilmenisi joka toisella koronan sairastaneella aikuisella.

Tuolloin perhe- ja peruspalveluministerinä toiminut Krista Kiuru (sd.) sanoi, että long covidista on tulossa yksi suurimmista kansansairauksista.

– Uhkana on, että Suomeen syntyy suurin tai yksi suurimmista kansansairauksien uusista ryhmistä, Kiuru sanoi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS) kerrotaan, että long covid näyttää olevan tammikuussa arvioitua harvinaisempi.

– Kyllä näyttää, että se oli yliarvioitu. Ajattelisin, että 1-5 prosenttia kaikista koronan sairastaneista on aika lähellä totuutta, sanoo HUSin koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan ylilääkäri Helena Liira.

HUSin poliklinikalla on koko epidemian aikana hoidettu noin paria sataa potilasta. Koronan on tähän mennessä sairastanut yli puoli miljoonaa suomalaista. 

– Puolesta miljoonasta sairastaneesta prosentti tarkoittaisi noin viittätuhatta potilasta. Sen verran voi olla kaiken asteisesti oireilevia, mutta näitä kaikkein vaikeimpia muotoja vielä paljon vähemmän, Liira sanoo.

Lähetevirta hiipunut

Long covid tarkoittaa, että oireilu on jatkunut yli kolmen kuukauden ajan akuutin koronavirusinfektion jälkeen. Tyypillisiä oireita ovat uupumus, hengenahdistus ja kognitiivisten toimintojen häiriöt.

Liiran mukaan HUSin poliklinikalla hoidetut potilaat ovat enimmäkseen työikäisiä. Long covidin taustalla on usein sairaalahoitoa vaatinut koronatauti ja muita perussairauksia, mutta osa potilaista on aiemmin perusterveitä.

– Eihän näiden ihmisten tilanne ole mitenkään helppo, mutta ei tässä mielestäni suurta huolta ole, koska meille tulee koko ajan vähemmän lähetteitä. Rokotukset näyttävät tepsivän myös tähän asiaan.

Liira ei usko, että long covidista tulisi uutta kansansairautta.

Hän arvelee, että STM:n asiantuntijaryhmän raportissa long covidin yleisyys arvioitiin liian suureksi siksi, että monissa tutkimuksissa, joihin raportti perustui, ei ollut mukana vertailuryhmiä.

– Esimerkiksi väsymys on aika yleinen oire, ja se saattaisi olla ihmisillä ilman long covidiakin. Tuoreessa tanskalaisia nuoria koskevassa tutkimuksessa oireita oli myös heillä, jotka eivät olleet sairastaneet koronaa.

Työkyvyttömyyseläkkeelle joitakin kymmeniä

Koronan vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle on joutunut joitakin kymmeniä suomalaisia, kerrotaan työeläkeyhtiöistä.

Työeläkeyhtiöt Varma, Elo, Ilmarinen sekä julkisen sektorin eläkevakuuttaja Keva olivat helmikuun loppuun mennessä myöntäneet yhteensä noin 40 määräaikaista tai pysyvää työkyvyttömyyseläkettä koronan vuoksi.

Suurin osa myönnetyistä työkyvyttömyyseläkkeistä on määraikaisia.

– Ainakaan eläketilastojen perusteella ei näytä siltä, että se (long covid) merkittävissä määrin aiheuttaisi työkyvyttömyyttä, joka johtaisi eläköitymiseen, sanoo Kevan eläkejohtaja Merja Paananen.

Kela oli helmikuun loppuun mennessä myöntänyt alle viisi työkyvyttömyyseläkettä koronan vuoksi.

Yhteensä työkyvyttömyyseläkkeelle jäi viime vuonna noin 17 500 suomalaista. 


Lue myös:

    Uusimmat