Krista Kiuru pelkää long covidin aiheuttavan pahimmillaan uuden kansantaudin – pitkä korona jopa joka toisella potilaalla

Korona voi ilmetä pitkäkestoisena joka toisella aikuisella 1:53
Katso video: Korona voi ilmetä pitkäkestoisena joka toisella aikuisella.

Pitkäaikainen koronatartunta voi iskeä jopa joka toiseen koronan sairastaneeseen, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmä tuoreessa raportissaan, kävi ilmi tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Asiantuntijaryhmän raporttia esitteli tiedotustilaisuudessa asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Risto O. Roine.

Asiantuntijaryhmän lausuman mukaan määritelmästä riippuen pitkäkestoinen covid-19 ilmenee noin joka toisella aikuisella koronatartunnan jälkeen ja noin yhdellä viidestäkymmenestä lapsesta. Esiintyvyys on suurempi sairaalahoitoa vaatineen taudin jälkeen, mutta sairaus voi ilmetä myös vähäoireisen tai oireettoman infektion jälkeen.

Yleisiin oireisiin kuuluvat erityisesti uupumus, hengenahdistus ja kognitiivisten toimintojen häiriöt, kuten aivosumu, sekä myös monet muut jokapäiväistä toimintaa haittaavat oireet.

Rokotus vähentää pitkäkestoisen koronan riskiä.

Taudin mekanismeiksi on kuvattu toistaiseksi se, että koronavirus infektoi useita elimiä aiheuttaen pitkittyneen tulehduksen, kudosvaurioita ja  se, että kyseessä on immuunipuolustuksen häiriö, johon voi liittyä sekä hyytymisen että hermoston säätelyn häiriö. Sairauteen liittyvä psykososiaalinen kuormittuneisuus voi vaikeuttaa oireiluun.

Lievät ja korjaantuvat oireet ovat tavallisia, mutta myös pysyvät ja pahenevat oireet ovat mahdollisia.

Pitkäaikaisen koronan vaikutukset ovat toistaiseksi tuntemattomia. Toistaiseksi ei ole varmaa tietoa, miten tauti paranee, mutta Suomessakin on jo henkilöitä, jotka ovat sairastaneet pitkäkestoista koronaa jo kaksi vuotta.

Kiuru: Voi syntyä uusi kansantauti

Asiantuntijaryhmä asetettiin kesän lopussa.

– Tämä väliraportti on hyvin arvokas lisä keskusteluun epidemian hallinnassa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoo kehuen raporttia ansiokkaaksi.

– Pitkäkestoinen koronavirustauti koskettaa jo nyt suurta joukkoa koronan sairastaneista. On aivan selvää, että aikuisten osalta pitkäaikaista koronavirustautia sairastetaan jo erittäin paljon, hän toteaa.

Erityisen huolestuttavana Kiuru pitää sitä, että pitkäkestoisen koronan uskotaan vaivaavan huomattavasti useampaa kuin aiemmin on epäilty. Häntä huolettaa, että pitkäaikainen korona voi viedä ihmisten toimintakyvyn kokonaan.

– Pahimmillaan 10–30 prosenttia ihmisistä tulee sairastumaan pitkäkestoiseen koronavirustautiin. Niin vakavasta ilmiöstä on kysymys. Toivon, että olemme väärässä näiden lukujen valossa.

Hän kysyy, onko Suomi valmis tähän tilanteeseen.

Kiuru toteaa kuitenkin, että rokotukset ehkäisevät myös pitkäkestoista koronaa, vaikka hänen mukaansa suoja ei ole riittävä. Koronataudin levitessä myös pitkäkestoisen koronan määrä hänen mukaansa lisääntyy.

– Uhkana on, että Suomeen syntyy suurin tai yksi suurimmista kansansairauksien uusista ryhmistä, Kiuru sanoo viitaten pitkäkestoiseen koronaan.

– Olen vahvasti sitä mieltä, että meidän on tehtävä kaikki mahdollinen niin aikuisten kuin lastenkin suojan vahvistamiseksi. Tämä edellyttää koviakin päätöksien rajoitustoimien ja rokotusten vauhdittamisen suhteen.

Hän nosti esille sen, että koronavirustilanne pahenee ja mitä useampi saa koronavirustartunnan, sitä useampi sairastuu pitkäkestoiseen koronatartuntaan.

– Seuraavina viikkoina omikron vyöryy etelästä koko Suomen yli, Kiuru povaa.

Kiuru nostaa esille huolen siitä, että jos kaikki koronan saaneet eivät saa koronadiagnoosia, ei heillä ole keinoa todistaa, että heitä mahdollisesti myöhemmin vaivaavat oireet johtuvat pitkäaikaisesta koronatartunnasta. Tämä on ongelma siitä näkökulmasta, saavatko he apua ja tukea.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen piti löydöksiä hyvin huolestuttavina. Tietoa omikron-muunnoksesta ja siitä, miten paljon se aiheuttaa pitkäkestoista koronaa, saadaan vasta viiveellä.

Artikkelia muokattu 9.1.2022 kello 18.04: Korjattu artikkelista kirjoitusvirheitä kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat