Lomalla? Näin otat siitä kaiken irti

Kuulutko onnekkaisiin, joilla on lomaa vielä jäljellä – vai onko se vielä kokonaan edessä? Poimi vinkit täydelliseen lomaan!

Rentoudu

Hyvän loman salaisuus on rentoutuminen, oli keino siihen mikä tahansa. Tutkimusten mukaan onnellisimpia lomiensa jälkeen olivat ne, jotka todella saivat syvärentoutua loman aikana.

Tee sitä, mitä itse haluat

Tee lomasta näköisesi. Tee juuri sitä, mitä oikeasti haluat tehdä, älä sitä, mitä sinun pitäisi. Yksi halajaa aktiivilomalle patikoimaan, toinen taas rakastaa löhöilyä rantalomalla. Kolmannelle ihaninta on jäädä kotiin ja olla tekemättä yhtään mitään. Älä suostu mihinkään vastoin tahtoasi – se vain lisää stressiä.

Ole avoin uudelle

Loma on mitä mainiointa aikaa kokeilla uutta. Olitpa kotimaassa tai kaukomailla, maista ruokia, joita et ole koskaan ennen syönyt. Käy jossain, missä et koskaan ennen ole käynyt – paikkoja löytyy kyllä läheltäkin. Testaa uutta harrastusta: melontaa, kalastusta tai vaikkapa tanssia?

Tasapainota

Ole sopivasti aktiivinen, mutta muista myös levätä. Liikkuminen ja pienet puuhat nostavat endorfiinitasoja tehden hyvän olon, kun taas rauhoittuminen vähentää stressihormonien tuotantoa.

Unohda aikataulut

Jos siltä tuntuu, älä muutamaan päivään suunnittele mitään. Lomailitpa missä tahansa, elä tunteella ja spontaanimmin kuin arkena. Suurin stressinaihe lomalla nimittäin on se, ettei jokin mennyt suunnitelmien mukaan. 

Rauhoita mielesi

Jos kuulut niihin, jotka stressaavat työasioita lomalla, järjestele asioita etukäteen kuten vain voit. Delegoi tehtäväsi reilusti muille, jotta voit hyvillä mielin rentoutua. 

Hidasta

Hidasta työvauhtia loman lähestyessä. Älä tunge viimeisille työpäiville enää paljon hoidettavia asioita. Ota rauhallisesti myös palatessasi takaisin. 

Pidä monta minilomaa

Tutkimusten mukaan useat pienet lomat vuoden aikana tekivät ihmiset onnellisemmiksi. Jonkin hyvän odottaminen saa ihmiset voimaan paremmin.

Lähteet: cbsnews.com, care2.com

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi-ohjelman lukupiirin isäntä Stig-Björn Nyberg esitteli kiinnostavaa lomalukemista lähetyksessä kesäkuussa 2014. Katso video alta.

Lomalukemista 20:15

Lue myös: