Loma koettelee parisuhdetta – poimi terapeutin vinkit

Lomalla asiat varmaan paranevat, miettii moni parisuhteeseensa tyytymätön. Pariterapeutin vastaanotolla näkyy, että asia voi olla päinvastoin.

Pari- ja perheterapeutti Elli Raipelan vastaanotolla on vilkkainta elo- ja tammikuussa kesälomien ja joulun jälkeen.

– Luulen sen liittyvän siihen, että ihmiset sinnittelevät joidenkin aikojen yli asettamalla tavallaan deadlinen. ”Katsotaan vielä nämä pyhät”, ”tämä loma on ratkaiseva”… Lomalla saatetaan myös havahtua siihen, miten huonolla tolalla oma parisuhde on. Kahdenkeskistä aikaa odotetaan, ja kun sitä sitten saadaan eikä seksiä olekaan tai riitoja on paljon, niin se on aika pysäyttävä huomio: aijaa, loma ei parantanutkaan tätä asiaa, pari- ja perheterapeutti Elli Raipela sanoo.

Jos lomamatkat toistuvasti epäonnistuvat ja kuluvat riidellessä, jotakin totutussa kuviossa on muutettava.

– Usein parisuhteessa toimitaan samalla tavalla vuodesta toiseen, vaikka oltaisiin tyytymättömiä. Harmituksia tulee aina, mutta ne on onnistuttava ratkaisemaan niin, ettei koko loma mene pilalle jonkin typerän asian tähden.

– Käytännössä voisi sopia etukäteen, miten ristiriidat tullaan lomamatkalla hoitamaan. Kun vaikka varaa jonkin tietyn ajan mielipahan purkamiseen, seitsemästä matkapäivästä jokaista ei tarvitse käyttää siihen harmitukseen.

On myös hyvä tiedostaa, että pettymykset johtuvat lomaan ladatuista odotuksista.

– Se, mitä odottaa, pitäisi jakaa toisen kanssa. Jos ajattelee, että ”ihanaa, nyt me vietämme aikaa yhdessä ja käymme siellä ja täällä ja tuolla”, niin on kauhea pettymys, kun ensimmäiset kaksi viikkoa toinen katsoo jalkapalloa ja juo kaljaa tai pesee mattoja.

Raipela painottaa oman asenteen merkitystä.

– Sillä, millaista tarinaa me kerromme itsellemme koskien eri asioita, on taipumus toteutua. Jos pariskunta käy joka aamu keskustelun, että tehdään tästä meille mukava lomapäivä ja puuhataan yhdessä jotain kivaa, niin todennäköisesti se toteutuu.

– Usein ihmiset kuitenkin kertovat itselleen sellaista tarinaa, että tästä ei tule mitään ja tuo toinen on ärsyttävä. Jos kumppaniaan katsoo koko ajan negatiivisten lasien kautta, niin sehän lisää ärsyyntymistä. Kun sen sijaan huomaa, että ”ai niin, onhan hänessä sellainen ja sellainenkin kiva piirre”, niin se lisää positiivista.

Jos lomat eivät ponnisteluista huolimatta ota onnistuakseen, on vielä yksi varteenotettava vaihtoehto.

– Ehkä voisi miettiä, pitäisikö lomamatkoille mennä erikseen? Se voi tuntua itsestä kauhean vieraalta ajatukselta, mutta jotkut parit tekevät niin, Raipela sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Kuinka välttää ero ja säilyttää intohimo? Asiaa pohdittiin Huomenta Suomessa lokakuussa 2011. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat