Loma-asunnon lattia peittyi kauttaaltaan ihmisulosteeseen – kunta määrättiin korvaamaan koko rakennus

Janakkalan kunta määrättiin maksamaan naiselle loma-asunnon arvo tulvivan viemärin puskettua ihmisulostetta kiinteistön lattialle.

Helmi–maaliskuussa 2020 sattunut tapaus sai alkunsa siitä, kun paikalliseen pumppaamoon tuli vikatila, joka johti viemäriveden patoutumiseen. Viemäriverkoston veden taso nousi yli padotuskorkeuden. 

Samalla ylivuotokaivon ylivuotoputki oli tukkeutunut kunnan tekemän korjaustyön yhteydessä, eikä ylivuotokaivoon asennettu hälytyslaite jostain syystä toiminut.

Kun ylivuotovedellä ei ollut muuta reittiä ulos, puski se naisen loma-asuntoon sisälle. Jäteveden jättämien jälkien perusteella se nousi asunnossa noin viiden sentin korkeuteen.

Tapahtunut huomattiin vasta noin kahta viikkoa myöhemmin, kun vesi oli jo valunut lattialta esimerkiksi rakenteisiin tai sokkeleiden kautta ulos. 

Asunnon omistanut nainen kertoi oikeudessa, että tullessaan asuntoon hän huomasi, että lattiat olivat kauttaaltaan ulosteen ja muun aineksen peitossa.

Asunto tuhoutui asumiskelvottomaksi

Jäteveden tuhrimana ollut asunto tuhoutui asumiskelvottomaksi. Oikeuden kuulema asiantuntija kuvaili jätevettä todella vaaralliseksi sekä rakennukselle että ihmisille. 

Jäteveden mukana kiinteistöön on kulkeutunut pienelijöitä, jotka olivat ilmateitse levinneet ympäri rakennusta.

Koska vahinko havaittiin vasta noin kahden viikon kuluttua onnettomuudesta, ei kiinteistön vahinkoja voitu enää rajoittaa, ja jäteveden epäpuhtaudet olivat imeytyneet eri puolille rakennusta.

Janakkalan kunta katsottiin olleen vastuussa tuhoista. Se määrättiin maksamaan naiselle 130 000 euroa loma-asunnon vahingoista, purkukuluista ja esinevahingoista. Se katsoi, että vastaavan rakennuksen rakentaminen maksaisi ainakin 165 000.

Asiaa puitiin helmikuun lopussa hovioikeudessa, joka piti käräjäoikeuden tuomion voimassa. Tuomiosta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Katso kuvat:

Juttua korjattu 13.3.2024 kello 7.51: Maksettavia korvauksia korjattu, summa on 130 000 euroa, ei uuden rakennuksen rakentamisen hinta 165 000 euroa, kuten jutussa aiemmin luki.

Lue myös:

    Uusimmat