Loiri selätti sairautensa: Puolet painosta lähti ja elämänlaatu parantui

Taiteilija Vesa-Matti Loiri iloitsee MTV.fin haastattelussa parantuneesta terveydentilastaan.

Vesa-Matti Loiri nähdään pian jälleen valkokankaalla, kun hän tähdittää Mika Kaurismäen ohjaamaa Elämältä kaiken sain -elokuvaa. Elokuvassa Loiri näyttelee yksinäisenä puutalossa asuvaa, diabetesta sairastavaa Urhoa, joka on joutunut turvautumaan pyörätuoliin.

Urhon tytärtä Tiinaa näyttelevä Armi Toivanen ja Tiinan mies eli näyttelijä Peter Franzén muuttavatkin elokuvassa Urhon luokse asumaan huolehtiakseen hänestä. Loiri kehuu roolin olleen koko hänen uransa helpoimmasta päästä ja myös yhteistyö työryhmän kanssa sujui loistavasti.

– Löysimme Armin kanssa heti yhteisen sävelen. Siinä yhdessä riitelykohtauksessa totesin, että näyttelet tosi hyvin, mutta naimisiin en sinun kanssa menisi. Siinä oli niin tuttua sävyä, Loiri nauraa.

– Nautin roolista, Urho ei ole tyhmä mies, mutta hän on tuhlannut elämäänsä ja elänyt hyvin itsekkäästi. Samaistumiskohtia on aika paljon omaan elämään. Elokuva on hienolla tavalla pieni elokuva.

Loirin oli helppo heittäytyä rooliin, sillä hän on itse kertonut julkisuudessa, miten diabetes vei pahimmillaan liikuntakyvyn ja havahdutti huolehtimaan kunnosta. Viime vuosina kymmeniä kiloja laihtunut Loiri iloitsee nyt parantuneesta terveydentilastaan.

– Olen päässyt eroon diabeteksesta, en joudu enää piikittämään itseäni. Puolet painosta lähti pois ja elämänlaatu on parantunut. Liikkuminen on hyvin vaikeata, kun tunto meni nilkoista alaspäin. Käveleminen on vähä arvaamatonta, mutta sehän sopi tähän rooliin.

– Olen vähän huono ottamaan esimerkiksi verensokeriarvoja, mutta ne ovat olleet hyvin alhaalla. Mutta kyllä minä olen sen sairauden selättänyt.

Loiri on kertonut painaneensa pahimmillaan 154 kiloa. Hän on pudottanut painoaan kymmeniä kiloja ja kertoi viime vuonna MTV3-kanavan Hjallis-ohjelmassa käyneensä vatsalaukun ohitusleikkausessa.

Pyörätuoliin Loiri ei ole päätynyt, mutta kertoo tarvittaessa tukeutuvan myös siihen. Diabeteksen aiheuttamat vauriot näkyvät ja tuntuvat yhä kehossa, mutta Loiri ei anna niiden lannistaa. Lehdistötilaisuudessa hän edustikin hoikan ja hyväkuntoisen oloisena.

– Sairauden takia esimerkiksi vasemman käden pikkurilli meni väärään asentoon ja huilunsoitto loppui siihen. Se on ollut sairauden suhteen ehkä suurin surutyö.

– Käveleminen on toki myös arvailua. Jos pitää pitkiä välejä kävellä, niin kyllä minä pyörätuolin otan ja pyydän.  Esimerkiksi lentokentällä. Pitkiä matkoja on hankala kävellä, mutta en halua tällaisesta valittaa, maestro toteaa reippaasti.

Mitä kuuluu Loirin hankkeelle rajoittaa Uunto Turhapuro -hahmon käyttöä? Lue lisää täältä.

Elämältä kaiken sain saa ensi-iltansa 21. elokuuta. Katso elokuvan traileri:


Lue myös:

    Uusimmat