Eteläisen Chilen kalakuolemat ovat nostaneet tuntuvasti lohen maailmanmarkkinahintaa. Siksi myös suomalaiset kuluttajat joutuvat nyt maksamaan lohesta tuntuvasti totuttua enemmän. Vuoden takaisesta tukkuhinta on noussut kolmanneksen.
Etelä-Chilen vesissä rehottava tappava levä on aiheuttanut maan kalataloudelle valtavat tappiot. Kasvatettuja lohia on kuollut miljoonia, ja taloudelliset tappiot lasketaan sadoissa miljoonissa euroissa.
Kalatukku Erikssonin toimitusjohtaja Mika Jääskeläinen kertoo, että heidän ostamansa kalan hinta on noussut vuodentakaisesta yli kolmanneksen.
– Toukokuusta 2015 suolistetun lohen hinta on noussut 35 prosenttia, Jääskeläinen kertoo.
Norjan lohta USA:n ja Aasian markkinoille
Chilessä kasvatetun lohen väheneminen markkinoilla on vaikuttanut siihen, että norjalaisen lohen kysyntä on kasvanut Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Suomessa chileläistä lohta ei ole ollut myynnissä.
Jääskeläisen mukaan hinnannousu ei kuitenkaan johdu yksinomaan Chilen tilanteesta. Merkittävä osuus sillä kuitenkin on. Lisäksi kysyntä markkinoilla kasvaa.
Grafiikka
– Samaan aikaan sea-foodin kysyntä kasvaa erityisesti Aasiassa, ja se nostaa lohen hintaa.
10 euron lohesta voi vain uneksia
Suomalaiset olivat jo ehtineet tottua alle kymmenen euron tarjousloheen. Nyt tällaisista hinnoista voi ainoastaan haaveilla.
