Suomi löi Ruotsin timanttisen päätöserän turvin – näin salibandyn MM-finaali eteni

Suomi ja Ruotsi kohtasivat sunnuntaina kello 17.00 alkaen salibandyn MM-finaalissa seitsemättä kertaa peräkkäin. Suomi kaatoi Ruotsin vahvasti 6-3 ja otti neljännen MM-kultansa. MTV Sport seurasi klassikkofinaalin tapahtumia hetki hetkeltä

Katso pääkuvan videolta tunnelmia MM-kultaa tuoneesta ja trilleriksi kiristyneestä finaalista.

Suomi ja Ruotsi pelasivat turnauksessa samassa alkulohkossa. Ruotsi voitti lohkon kuudella pisteellä, Suomi oli neljällä pisteellä B-lohkon toinen.

Maat kohtasivat MM-turnauksen avausottelussa, eikä kamppailu sujunut Suomen kannalta ruusuisesti. Suomi johti länsinaapuria parhaimmillaan 4-2, mutta suli päätöserässä. Ruotsi iski viimeisessä erässä kolme maalia ja nousi lopulta 5-4-voittoon.

Suomi ei juurikaan muuttanut kokoonpanoaan finaaliin, sillä ainoa muutos on Mikko Hautaniemen nostaminen Miko Kailialan tilalle.

Suomi kuittasi alkulohkon ottelun tappion finaalissa tekemällä neljä maalia päätöserässä. Katso alta, miten trillerimäinen finaali eteni.

Suomi-Ruotsi 60 min 6-3

Näin finaali eteni:

3.erä:

60. min: Parhaana pelaajana Suomelta palkittiin kaksi maalia tehnyt Kivilehto.

60. min: Suomi on salibandyn maailmanmestari! MM-kulta on Suomen neljäs.

59. min: Suomi puolustaa uhrautuvasti ja on menossa kohti MM-kultaa.

58.11: Sami Johansson lyö pallon tyhjään maaliin ja pelin 6-3:een!

58. min: Ottelua jäljellä enää kaksi minuuttia.

56 min: Ruotsi jatkaa ilman maalivahtia ja tykittää palloa Suomen maalille.

55.29: Ruotsi kaventaa lukemat 5-3:een rangaistuslaukauksesta. Maalintekijä on toistamsieen Alexander Rudd.

55 min: Ruotsille rangaistuslaukaus!

55 min: Ruotsi hakee kavennusta ilman maalivahtia.

55. min: Aikalisä. Ruotsi hakee energiaa nousta suosta.

54. min: Kotilainen pääsee läpiajoon, mutta hattutemppua ei nähdä.

52. min: Suomi riistää palloa jatkuvasti Ruotsilta ja pelaa röyhkeästi maalia kohti. Kentällä on tällä hetkellä todella paljon vauhtia.

51. min: Prahassa finaalia seuraamassa on yli 16 000 katsojaa. Ruotsi on sekoittanut ketjujaan kovalla kädellä.

49.35: Suomi siirtyy jo kolmen maalin johtoon Nico Salon osumalla! Salo asetteli laukaustaan rauhallisesti ja upotti pallon yläkulmaan.

48.34: Ruotsin maalissa soi jälleen! Kotilainen iskee ottelun toisen maalinsa ja tuulettaa railakkaasti otsanauhaansa heiluttaen. Peli on Suomelle 4-2.

48. min: Suomi saa maalista valtavasti energiaa ja toimittaa jatkuvasti palloa Rehnin maalille.

46.21: Suomi siirtyy takaisin johtoon! Kotilainen antaa rystysyötön suoraan maalin edessä odottaneelle Kivilehdolle. Osuma on Kivilehdon illan toinen.

42.41: Ruotsi tasoittaa pelin 2-2:een. Suomen Lauri Stenfors menettää pallon ja Ruotsin Alexander Rudd lähtee välittömästi vastahyökkäykseen. Rudd tasoittaa pelin erikoisella golf-lyönnillä.

Klo 18.33: Nyt lähdetään jännittämään kolmatta erää ja maailmanmestaruutta!

2.erä:

40. min: Toiselle erätauolle mennään Suomen 2-1-johdossa. Suomi aloittaa kolmannen erän alivoimalla.

40. min: Ruotsi syöttelee nopeasti ja yrittää murtautua Kososen maalin eteen. Peli vihelletään hetkeksi poikki, sillä Ruotsi ehti pelata ylivoimaa yli minuutin, vaikka kukaan ei ollut komentanut Väänästä jäähylle. Erikoisen sekaannuksen päätteeksi Väänänen passitetaan penkille.

39. min: Ruotsi pääsee toistamiseen ylivoimalle. Tatu Väänänen komennetaan jäähylle. Ei siis Jani Kukkola, kuten aikaisemmin kerrottiin.

38. min: Kosonen venyy jälleen peittämään maalin.

36. min: Suomi menettää pallon puolustusalueellaan ja pallo vierii suoraan maalin edessä päivystäneiden ruotsalaisten lapoihin. Maalivahti-Kosonen ottaa jälleen ilmiömäisen torjunnan, pallo pomppaa Kososen jalasta pois.

35. min: Suomi sai ylivoimalla pitkän pyörityksen aikaan, mutta Ruotsi ei päästä pelaajia maalin eteen. Ylivoimalla ei siis lisää maaleja.

33. min: Ruotsin Johannes Wilhelmsson tönäisee Joonas Pylsyä selästä. Pylsy lentää laidan yli, Wilhelmssonille kaksiminuuttinen.

32. min: Kotilainen on vireessä ja laukoo jälleen kohti Ruotsin maalia.

29. min: Ruotsi antaa painetta suomalaismaalille, mutta Kosonen ottaa huipputorjunnan!

27.25: Suomen Kotilainen komennetaan jäähylle. Ruotsi kuittaa ylivoimalla vain viiden sekunnin jälkeen ja kaventaa lukemat 2-1:een, kun Alexander Galante Carlströmin napakka veto painuu maskin takaa suomalaismaaliin.

26. min: Ruotsalaisilla tunteet käyvät kuumina. Laitaväännön jälkeen suomalaisia kiskottiin pelipaidasta.

26. min: Suomella on vahva ote pelistä: joukkue rakentelee tilanteita lupaavasti ja on saanut myös 2-0-osuman jälkeen vaarallisen maalipaikan.

23.57: Suomi siirtyy 2-0-johtoon upean kuvion seurauksena! Peter Kotilainen viimeistelee Ville Lastikan upeasta poikittaissyötöstä.

22. min: Pelissä kamppaillaan rajusti. Joonas Pylsyä tönäistään selästä ja suomalaisen ilmalento kaataa jopa Ruotsin vaihtopenkin.

Kello 17.43: Taas mennään! Toinen erä käynnistyi juuri.

1. erä:

20. min: Ensimmäinen erä pelattu, tauolle lähdetään Suomen 1-0-johtoasemassa. Suomi sai erän viime hetkillä unelmapaikan, muttei onnistu.

19. min: Suomi!-huudot raikaavat Prahassa. Sinivalkoiset puolustavat tiiviisti, jotta erätauolle päästäisiin suomalaisjohdossa.

18. min: Ville Lastikka pääsee läpiajoon! Ruotsalaiset saavat kuitenkin jälleen kerran mailansa väliin.

16. min: Tobias Gustafsson tähtää laukauksensa erittäin vaarallisen näköisesti Suomen maalin yläkulmaa kohti. Veto menee kuitenkin ohi.

13. min: Paikkoja molemmissa päissä! Ruotsi saa viidennen pelaajan takaisin ja sa heti tilanteen Kososen maalille. Suomi ryntää aggressiiviseen vastahyökkäykseen, mutta Ruotsi estää Peter Kotilaista laukomasta.

12. min: Suomen ykkösketju hakee ahnaasti maalipaikkoja ylivoimalla. Syöttöpeli toimii, mutta ruotsalaiset pitävät alivoimanelikkonsa tiiviinä.

11. min: Ruotsin Rasmus Enström taklaa Suomen Lauri Stenforsia laidan tuntumassa ja osuu tätä kyynärpäällä kasvoihin. Enströmille vihelletään kaksiminuuttinen, Stenfors pitelee jääpussia niskassaan.

8. min: Ruotsi pyrkii rikkomaan Suomen puolustusta terävillä syötöillään. Laidoissa kamppaillaan pallosta kovaa, kuten MM-finaalissa kuuluukin.

03.30: Suomi siirtyy 1-0-johtoon! Juha Kivilehto laukoo laidan tuntumasta ja Ruotsin maalivahti kauhoo kädellään pallon maaliin. Mikko Leikkaselle syöttöpiste.

3. min: Ruotsilla vaarallinen läpiajotilanne, Kosonen torjuu.

Klo 17.00 MM-finaali käyntiin!

Klo 16:50: Suomen maalilla jatkaa myös välierässä palloja torjunut Eero Kosonen. Ruotsilla tolppien väliin astuu Johan Rehn. Suomi nosti Mikko Hautaniemen vaihdosta pelaavaan kokoonpanoon Miko Kaililaan tilalle. Tässä Suomen kentälliset: