Lisää näyttöä suklaan terveyshyödyistä – saattaa jopa auttaa elämään pitempään

Suklaa vaikuttaisi vähentävän kuoleman riskiä. Herkun terveysvaikutuksista on vuosien varrella kertynyt ristiriitaisia tutkimustuloksia, mikä luultavasti johtuu suklaiden eroista.

Suklaata säännöllisesti nauttivat saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella elää jonkin verran muita pitempään. Vaikutus ei tosin ole kovin suuri, European Journal of Epidemiology -lehden julkaisemat tulokset osoittavat.

Tutkimus perustuu 27 000 vuosina 1985–1988 värvätyn miehen vuoteen 2015 jatkuneeseen seurantaan, jonka aikana 22 000 miestä kuoli. Suklaan syömisestä kyseltiin seurannan alussa.

Katso myös: Kunnon retropläjäys! Muistatko vielä nämä karkit ja suklaat menneiltä vuosikymmeniltä? Juttu jatkuu videon alla.

Kunnon retropläjäys! Muistatko vielä nämä karkit ja suklaat menneiltä vuosikymmeniltä? 2:24
Videolla Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston kuvia Hellaksen makeisista menneiltä vuosikymmeniltä.

Suklaa vähensi riskiä menehtyä

Riski menehtyä seurannan aikana oli 9–16 prosenttia pienempi miehillä, jotka söivät säännöllisesti suklaata, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin verrattuna miehiin, jotka söivät vähiten suklaata.

Yhteydet koskivat kokonaiskuolleisuutta, mutta myös sydän- ja verisuonitaudeista ja syövästä aiheutuvia kuolemia, ja ne näkyivät myös ylipainoisilla ja kolesteroliongelmaisilla. Tulokset olivat samansuuntaisia myös tutkijoiden tekemässä 21 tutkimuksen meta-analyysissa, joka kattoi yli 900 000 potilaan tiedot.

Tulosten perusteella osa suklaaseen liitetyistä hyödyistä johtui sitä paljon syövien alemmasta verenpaineesta, mutta se ei selittänyt tuloksia kokonaan.

Suklaasta ristiriitaisia tutkimustuloksia – syynä herkkujen erot

Suklaan terveysvaikutuksista on vuosien varrella kertynyt ristiriitaisia tutkimustuloksia, mikä luultavasti johtuu tutkittujen suklaiden eroista.

Yleensä ihmiset syövät maitosuklaata, mutta suklaan terveyshyödyt on liitetty lähinnä tummaan, paljon flavonoideja sisältävään suklaaseen. Kauppojen tavallisissa suklaissa flavonoideja on yleensä niukasti, koska suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa.

Paljon energiaa sisältävä suklaa ja suklaatuotteet voivat helposti myös lihottaa, mikä puolestaan altistaa sydänoireille ja monille muille sairauksille.

Katso myös: Hyötyjä pihasta! Puutarhanhoitokin edistää terveyttä – asiantuntija kertoo, miksi: 

Asiantuntija kertoo, miksi puutarhanhoito on hyväksi terveydelle 1:12

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat