Mainos

Hyviä uutisia odottaville äideille! Suklaan syöminen edistää tutkitusti sikiön kasvua ja kehitystä

Tuore kanadalaistutkimus osoittaa, että päivittäisellä suklaan syömisellä voi olla positiivisia vaikutuksia sekä äidin että vauvan hyvinvointiin. 

Kanadalaistutkimus osoittaa, että suklaan syöminen auttaa sikiön kasvuun ja kehitykseen. Se voi vähentää myös äitien riskiä sairastua ruokamyrkytykseen ja sydänsairauksiin. 

Vaikka tutkimukset osoittavatkin suklaan olevan hyväksi sekä sikiölle että äidille, ei sitäkään kannata nauttia mielin määrin. Optimaaliseksi määräksi on todettu 30 grammaa suklaata päivässä.

Voi pienentää raskausmyrkytyksen riskiä

Tutkimustulokset tuovat iloa odottavien äitien arkeen, sillä luettelo vältettävistä raaka-aineista on yleensä melko pitkä. Vaikka suklaa ei ole aikaisemminkaan kuulunut kiellettyjen ruokien listalle, on sen syömistä kehotettu välttämään rasvan, sokerin ja kofeiinipitoisuuden vuoksi.

Suklaa sisältää tutkitusti flavonoideja, jotka alentavat kolesterolia sekä pienentävät riskiä sairastua erilaisiin sydänsairauksiin. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän flavonoideja se sisältää.

Maltillinen suklaan käyttö raskauden aikana saattaa myös pienentää raskausmyrkytyksen riskiä. Kanadalaistutkijoiden mukaan näytöt raskausmyrkytyksen ja suklaansyönnin välillä ovat kuitenkin edelleen ristiriitaisia. Tutkijat eivät voi spekuloida tuloksia, sillä tutkimuksessa ei ollut mukana naisia, jotka eivät olisi nauttineet suklaata.

Suklaalaatujen välillä ei havaittu eroa

Tutkimukseen osallistui 129 raskausviikoilla 11–14 olevaa naista. Odottavat äidit söivät seurantajakson 30 gramman suklaa-annoksia kolmen kuukauden ajan. He nauttivat sekä maito- että tummaa suklaata.

Tutkijat  havaitsivat, ettei raskausmyrkytyksen, kohonneen verenpaineen, istukan painon ja syntymäpainon välillä ollut merkittävää eroa eri suklaalaatujen välillä. Sikiö hyötyy siis kaikista suklaalaaduista yhtä paljon.

– Tämä tutkimus osoittaa, että suklaalla on myönteinen vaikutus sikiön ja istukan kasvuun ja kehitykseen. Flavonoidien määrällä ole asiaan suoraa yhteyttä asiaan, kertoo tohtori Bujold, yksi tutkimuksen toteutukseen osallistuneista tutkijoista.

Kofeiininsaannistakaan ei kannata tutkijoiden mukaan olla huolissaan. American Journal of Epidemiology-lehdessä aiemmin julkaistu tutkimus osoittaa, että kohtalaisella kofeiininsaannilla ei ole haittavaikutuksia raskauden aikana.

Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Entäpä, kuinka huijaat suklaalevystä itsellesi palan? Katso video:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.