Mainos

Lisa Edelstein: Normaalin tytön osat eivät kiinnosta

Monissa hittisarjoissa näytellyt Lisa Edelstein uskoo muutoksen mahdollisuuteen ja varttuneempien naisten mahdollisuuksiin Hollywoodissa.

Discotyttönä nuoruutensa viettänyt Lisa Edelstein on tullut tunnetuksi näyttelijänä ja näytelmäkirjailijana.

Edelstein on noussut entistä suurempaan julkisuuteen näyteltyään tv-sarja Housen Lisa Cuddya, jonka tehtävänä on sarjan päähahmon, äksyn tohtori Gregory Housen pitäminen aisoissa. 1967 syntynyt nainen on näytellyt lyhytaikaisemmin myös sarjoissa Teho-osasto, Seinfeld, Hulluna sinuun ja Ally McBeal.

Näyttelijällä on kytköksiä myös Suomeen: joogaa kuudesti viikossa harrastava Edelstein on seurustellut suomalaisen joogaopettaja Petri Räisäsen kanssa!

Lisa Edelstein vuonna 2001. Kuva: Wireimage/AOP

Lisa Edelstein vuonna 2000. Kuva: Wireimage/AOP

AIDS-näytelmästä Houseen

Vaikuttavan uran myös valkokankaalla tehneen Edelsteinin julkisuusnousu alkoi klubiskenestä. Lisa E -nimellä discopiireissä tunnetuksi tullut Edelstein käytti laajaa kontaktiverkostoaan ja pikkujulkisuuttaan hyödyksi: hän kirjoitti ja sävelsi 1980-luvun AIDS-kriisiin pureutuvan Positive Me -näytelmän, jossa myös itse näytteli.

Edelstein on esiintynyt myös elokuvissa, joista kenties kuuluisin on vuonna 2000 ilmestynyt Mitä nainen haluaa. Näyttelijä muistuttaa, ettei Hollywood nuoruutta ihannoivasta imagostaan huolimatta ole vanhemmalle naisnäyttelijälle paha paikka.

– On niin paljon rooleja naisille. En ymmärrä ihmisten valittelua siitä, että roolivaihtoehdot vähenevät iän lisääntyessä. Minusta totuus on juuri päinvastainen: kuumille parikymppisille on vähemmän hyviä rooleja, koska normaalin tytön osat eivät ole kiinnostavia, nainen toteaa imdb.comin mukaan.

Lisa Edelstein vuonna 2009. Kuva: Wireimage/AOP

Lisa Edelstein vuonna 2002. Kuva: Wireimage/AOP

Edelstein on näytellyt monenlaisia osia: Ally McBealissa hän esiintyi transvestiittina, Frasierissa taas seksi-pakkomielteisenä taiteilijana. Luksus-puhelintytön rooli West Wingissä kiinnosti Housen tuottajia niin paljon, että Edelsteinille ehdotettiin osaa sarjassa.

Vegaanin kenkäongelmat

Edelstein on vegetaristi, ja hän omistaa aikaansa hylätyille eläimille muun muassa Best Friends -järjestössä. Kolme koiraansa, Sandwich, Wolf-E.ja Bumpa, näyttelijä on pelastanut eläinsuojasta.

Edelstein ei syö lihaa tai käytä eläinperäisiä tuotteita, mikä onkin joskus osoittautunut hankalaksi. Hän näet kuvaa bullz-eye.comissa jalkojaan "kamaliksi" ja toteaa, että vegaanin kaipaamia nahattomia kenkiä on todella vaikeaa löytää.

Lisa Edelstein vuonna 2009. Kuva: Wireimage/AOP

Lisa Edelstein vuonna 2009. Kuva: Wireimage/AOP

Hän myös korostaa, että vaikkei olekaan täysin vegaani ja käyttää esimerkiksi maitotuotteita, on eläinten julmaan kohteluun kiinnitettävä huomiota.

– Mielestäni jokaisen on tärkeää minimoida julmuudet, joihin osallistuu. Eikä se tarkoita, että täytyy olla täydellinen: yrittäminen saa aikaan muutosta, Edelstein kommentoi.

Pikkukuvat suurenevat klikkaamalla!

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähteet: Bullz-eye.com, Imdb.com, Wikipedia

Kuvat: Wireimage/AOP

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.