Liput liehuvat suomen kielen kunniaksi! Tiesitkö näitä faktoja?

Tänään vietetään Mikael Agricolan eli suomen kielen päivää. Tiesitkö, että tänään on myös Elias Lönnrotin syntymäpäivä? Onpahan Kantelettarellakin jotain tekemistä päivän kanssa.

Tänään Mikael Agricolan päivänä keskitytään suomen kieleen ja kirjallisuuteen.

Mikael Agricola (n.1510-9.4.1557) tunnetaan uskonpuhdistajana ja suomen kirjakielen luojana.

Hänet vihittiin papiksi 1530-luvun alkupuolella, ja hän opiskeli Saksan Wittenbergin yliopistossa uskonpuhdistusta ja pyhien kirjojen kääntämistä. Saksalainen uskonpuhdistaja Martti Luther toimi Wittenbergissä professorina.

Ensimmäinen suomenkielinen kirja Abckiria ilmestyi vuonna 1543, Rucouskiria vuonna 1544 ja Uusi testamentti vuonna 1548. Agricola käytti Martti Lutherin saksankielistä Raamattua työnsä apuna.

Mikael Agricola toimi Turun piispana vuodesta 1554 kuolemaansa asti.

Ruotsin ja Venäjän välillä oli jatkuvasti rajariitoja. Venäjän sota sodittiin vuosina 1555-1557, ja se oli raskas sekä Ruotsille että Venäjälle.

Ruotsin kuningas lähetti noin sadan hengen neuvottelukunnan Moskovaan. Agricola ilmeisesti sairastui matkan aikana ja kuoli palatessaan rauhanneuvotteluista.

Elias Lönnrotin syntymäpäivä

Tänään on myös Elias Lönnrotin syntymäpäivä, 9. huhtikuuta 1802.

Lönnrot puolestaan on Suomen kansalliseepoksen Kalevalan ja Kantelettaren kokoaja, suomen kielen uudistaja, lääkäri ja sanakirjojen toimittaja.

Tiesitkö, että Lönnrot päiväsi Kantelettaren esipuheen tälle päivälle vuonna 1840.

Lähteitä: www.agricola.fi, edu.fi, wikipedia


Lue myös:

    Uusimmat