Linnan juhlissa on sattunut lukuisia erikoisia kommelluksia ja ikimuistoisia hetkiä vuosien aikana – muistatko nämä kaikki?

21:40
Mitä Linnan juhlissa oikeasti tapahtuu? Viime vuoden ensikertalainen Jarkko Valtee paljastaa, mitä illan tv-lähetyksissä ei nähdä

Linnan juhlien historiassa on nähty useita ikimuistoisia hetkiä ja kommelluksia.

Suomen itsenäisyyttä on juhlittu Presidentinlinnassa jo 1900-luvun alkupuolelta asti, jolloin suomalaisen yhteiskunnan edustajat eri aloilta ovat kokoontuneet presidenttiparin kutsumina Linnan juhliin

Linnan juhlissa on nähty vuosien saatossa myös lukuisia ikimuistoisia sekä erityisiä hetkiä - tavalla tai toisella. Keräsimme kokoon muutaman Linnan juhlien mieleenpainuvimmista hetkistä.

Presidentti nosti veteraanin pudonneen kepin

Vuoden 2017 Linnan juhlissa nähtiin liikuttava ja spontaani hetki, kun presidentti Sauli Niinistö nosti kättelyn lomassa veteraani Arvo Pusalta pudonneen kävelykepin. 

Presidentti Niinistö kumartui nostamaan veteraanin kävelykepin Presidentinlinnan punaiselta matolta, ojensi kepin Pusan saattajalle ja kättely jatkui normaalisti.

Touko Aalto osana käsirysyä

Yleensä Suomen itsenäisyyden juhliminen sujuu rauhassa Presidentinlinnassa, mutta 2018 siellä ajauduttiin harvinaiseen välikohtaukseen. Tuolloisen pääministerin Juha Sipilän erityisavustajan ja Espoon kaupunginvaltuutetun Riikka Pakarisen puoliso Eemeli Mäkinen töytäisi vihreiden kansanedustaja Touko Aaltoa kaksin käsin rintakehään.

Tapauksen jälkeen tasavallan presidentin kansliasta vahvistettiin MTV Uutisille, että yhtä vierasta pyydettiin poistumaan Presidentinlinnasta, mutta tapausta ei kommentoitu enempää. Mäkinen kertoi myöhemmin MTV Uutisille, että välikohtaus Aallon kanssa saatiin sovittua

Pyörtyneen vieraan laukku oli tipahtaa Jenni Haukion päähän

Linnan juhliin liittyy vahvasti tiettyä glamourin salaperäisyyttä, mutta yhden asian useat Presidentinlinnassa itsenäisyyspäivänä vierailleet ovat vahvistaneet: Linnan juhlissa on todella kuuma. 

Vuonna 2014 Presidentinlinnan lämmin ilma yllätti juhlijat, ja varsinkin yhden naisvieraan, joka yllättäen pyörtyi hetkeksi Presidentinlinnan yläparvella presidenttiparin kättelyn ollessa noin puolivälissä. Naisvieraalta meni tilanteessa jalat alta ja tämän seurauksena hänen käsilaukkunsa tipahti alas parvelta suoraan rouva Jenni Haukion viereen.

Kukaan ei vahingoittunut välikohtauksessa: pyörtynyt nainen pääsi takaisin tolpilleen toisen vieraan auttamana ja Haukion viereen tipahtaneen laukun poimi talteen lähellä ollut adjutantti.

Veteraanin laulu

Vuonna 2017 juhlittiin satavuotiasta Suomea, ja tuolloinkin Linnan juhlien kunniavieraita olivat sotaveteraanit. Kättelyiden jälkeen presidenttipari siirtyy aina perinteiseen kahvihetkeen veteraanien kanssa, ja vuonna 2017 tuo hetki todella oli ikimuistoinen. 

Tuolloin 99-vuotias, sittemmin edesmennyt sotaveteraani Markus Aaltonen kajautti Linnan salongissa sodasta kertovan laulun presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle. 

Presidenttipari kätteli ja kiitti Aaltosta esityksen jälkeen, ja varsinkin Haukio näytti olevan ikimuistoisesta esityksestä silmin nähden liikuttunut.

Noora Karma hypnotisoi Ilkka Kanervan

Vuonna 2012 Linnan juhlien jatkoilla nähtiin erityinen ohjelmanumero, kun mentalisti Noora Karma hypnotisoi kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanervan, joka päätyi tempun seurauksena makaamaan ravintolan lattialle. 

Kanerva kommentoi myöhemmin Helsingin Sanomille pyytäneensä Karmalta nimenomaan sitä, ettei hypnoosia tehtäisi. Karma puolestaan kommentoi kertoneensa Kanervalle etukäteen, että kyseessä on kevyt hypnoosi. Lisäksi Karman mukaan hän oli tarjonnut Kanervalle etukäteen mahdollisuutta käydä temppu läpi, mutta tämä ei ollut hänen mukaansa Kanervan mielestä tarpeellista. 

Erikoislähetys Linnan juhlista 6.12. klo 17.00 alkaen MTV Uutiset Livessä – näe parhaat etkot, mielenkiintoisimmat vieraat ja vauhdikkaimmat jatkot meidän kanssamme!

1:06

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja