Liki kolme vuotta Kanadassa kotiarestissa ollut Huawein perustajan tytär pääsi vapaaksi: "Tämä on ollut hajottavaa aikaa"

Kanadassa korkeimman oikeuden tuomari on lakkauttanut kiinalaisen matkapuhelinjätti Huawein talousjohtajan Meng Wanzhoun luovutustoimet. Samalla tuomari poisti Mengin vapautusehdot, mikä tarkoittaa, että tämä vapautetaan. Mengin uutisoidaan olevan jo matkalla takaisin Kiinaan.

Mengin vapautumisen jälkeen Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoi, että kaksi Kiinassa vangittuna ollutta kanadalaista, liikemies Michael Spavor ja entinen diplomaatti Michael Kovrig, ovat päässeet vapaaksi ja he ovat matkalla kotiin.

Diplomaattinen kiista on kestänyt vuosia. Kanada otti Mengin kiinni vuoden 2018 lopulla Vancouverissa, koska Yhdysvallat oli antanut hänestä pidätysmääräyksen. Meng oli Kanadassa kotiarestissa liki kolme vuotta.

–  Kolmen viime vuoden aikana elämäni on kääntynyt ylösalaisin. Tämä on ollut hajottavaa aikaa minulle äitinä, vaimona ja talousjohtajana, Meng sanoi toimittajille Vancouverissa kiittäen aiemmin Kiinan Kanadan-suurlähetystöä tuesta.

–  Uskon, että jokaisella asialla on valoisa puoli. Tämä oli korvaamaton kokemus elämässäni.

Meng teki aiemmin perjantaina paikallista aikaa syytesopimuksen yhdysvaltalaisten syyttäjien kanssa. Ratkaisuehdotusta käsiteltiin Yhdysvalloissa osavaltion tuomioistuimessa New Yorkissa.

Oikeusministeriön asianajaja David Kessler kertoi, että Yhdysvallat suostuu lykkäämään Mengin syytteeseen asettamisen 1. joulukuuta 2022 asti ja jos tämä noudattaa sopimuksen ehtoja, syytteistä luovutaan.

"Uskomattoman vaikea koettelemus"

Mengiä syytettiin Iranin vastaisten talouspakotteiden rikkomisesta. Enimmillään hänet olisi voitu tuomita jopa 30 vuoden vankeuteen. Kiina on luonnehtinut syytteitä täysin poliittisiksi.

Meng oli kotiarestissa luksushuvilassa Vancouverin ulkopuolella, ja hänen liikkeitään valvottiin nilkkapannalla. Meng on Huawein perustajan, Ren Zhengfein tytär.

Vain muutamaa päivä Mengin kiinnioton jälkeen Kiina otti puolestaan kiinni Spavorin ja Kovrigin syyttäen heitä vakoilusta. Heidän tapauksiaan käsiteltiin salaisessa oikeudenkäynnissä maaliskuussa. Spavor tuomittiin elokuussa 11 vuoden vankeuteen. Kovrigin tuomiota ei ilmoitettu.

Trudeau kuvaili Spavorin tuomiota aiemmin mahdottomaksi hyväksyä ja epäoikeudenmukaiseksi.

– Nämä kaksi miestä ovat kokeneet uskomattoman vaikean koettelemuksen, Trudeau sanoi perjantaina paikallista aikaa.

– Tuhannen viime päivän aikana he ovat osoittaneet, voimakkuutta, sinnikkyyttä, sitkeyttä ja arvokkuutta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja