Mainos

Liikenneturva: Joka toinen polkee pimeällä ilman valoa

Liikenneturvan tekemän seurannan mukaan joka toiselta suomalaiselta puuttuu lain vaatima valo pimeällä pyöräillessä.

Kunnollinen valo auttaa näkemään paremmin pyöräillessä, ja lisäksi se helpottaa myös muita tielläliikkujia havaitsemaan pyöräilijän paremmin.

Hämärän aikaan tai näkyvyyttä haittaavan kelin vallitessa pyöräilijän näkyvyys on tärkeää. Pimeällä pyöräillessä on käytössä oltava eteenpäin vaaleaa valoa näyttävä valaisin.

Silti vain joka toisella pyöräilijällä on käytössään valaisin.

– Valotonta pyöräilijää ja heijastimetonta kävelijää voi olla vaikea havaita valojen ja varjojen kätköistä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa toteaa.

Piippa neuvoo, että syksyn edetessä kannattaa varautua ottamalla pyöränvalo aina mukaan, vaikka liikkeelle lähdettäisiinkin vielä valoisan aikaan.

– Erityisen vastuullisessa asemassa ovat vanhemmat, joiden kuuluu tarkistaa, että lapsilla on pyörässä valot ja heijastimet kunnossa ja että niitä myös käytetään, Piippa neuvoo myös.

Pyörässä tulee olla myös etu- ja takaheijastin sekä sivuheijastimet. Pimeällä näkyvyyttä edistää lisäksi pyöräilijän heijastin, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

Valojen ja heijastimien käytön lisäksi pimeällä pyöräilevän tulisi suhteuttaa ajonopeus olosuhteiden mukaiseksi. Näin havainnointiin jää enemmän aikaa ja pyörän saa tarvittaessa pysäytettyä nopeammin ja hallitummin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.