Lihavuustutkija: Lievä ylipaino voi olla hyväkin asia

Kenen kannattaa laihduttaa? 26:00

Lihavuustutkija ja apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistolta sanoi Studio55.fi-lähetyksessä, ettei pienestä ylipainosta välttämättä tarvitse huolestua.

Iältään 65-vuotiaista ja sitä vanhemmista suomalaisista jopa 73 prosenttia ylittää ylipainorajan eli painoindeksin 25. Pitäisikö siitä olla huolissaan?

– Itse asiassa on pieni suosituskin, että sitten kun ikää tulee hiukan enemmän, niin ei olisi ihan langanlaiha enää. Eli siinä kohtaa voisi melkein ajatella, että pienenpieni ylipainorajan eli painoindeksin 25 ylittävä voi olla ihan positiivinenkin asia. Siinä mielessä en ole lievästä ylipainosta ollenkaan huolissani, Kirsi Pietiläinen sanoi Studio55.fi-lähetyksessä.

– Toki sitten, jos painoa on hirveän paljon, on jo vaikea liikkua, ja silloin kunto äkkiä rapistuu ja raihnaistuu. Siinä tietysti tulee jo sairausriskejäkin.

Painoindeksiä 25 on kuitenkin turha tuijottaa orjallisesti ylipainon mittarina.

– Aina täytyy katsoa sitä kokonaisuutta. Ilman muuta siihen liittyy kehon koostumus, terveysasiat, oma hyvinvointi... Se ei ole mikään eksakti raja, vaan suuntaa antava, Pietiläinen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja