Lihavuusleikkaus toimii – silti moni leikattu nuori jää lihavaksi

13–21-vuotiaat sairaalloisen lihavat potilaat laihtuivat noin kolmanneksen painostaan viiden vuoden seurannan aikana, kertovat tutkimukset.

Myös nuoret lihavuuspotilaat hyötyvät lihavuusleikkauksista, mutta tästä huolimatta merkittävä osa potilaista jää lihaviksi leikkauksen jälkeen. Samalla moni pääsee kuitenkin eroon diabeteksesta ja muista terveysriskeistä.

Tiedot perustuvat kahteen laadukkaaseen tutkimukseen, jotka julkaistiin arvostetussa Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tutkimusten perusteella 13–21-vuotiaat sairaalloisen lihavat potilaat laihtuivat noin kolmanneksen painostaan viiden vuoden seurannan aikana. Monien glukoosiaineenvaihdunta, kolesterolitasot ja verenpaine parantuivat merkittävästi ja osa parani diabeteksesta kokonaan.

Haittavaikutuksena nuorille potilaille kuitenkin kehittyi D-vitamiinin, B12-vitamiinin ja raudan vajausta. Lihavuusleikkauksen jälkeen vitamiinien imeytyminen usein vaikeutuu, minkä vuoksi potilaiden pitää syödä lisäravinteita. Todennäköisesti nuoret potilaat eivät noudattaneet suosituksia niin hyvin kuin olisi pitänyt, tutkijat arvelevat.

Lihavuusleikkaukset olivat tehokkaita laihduttamaan, mutta tästä huolimatta merkittävä osa potilaista oli yhä huomattavan lihavia leikkauksen jälkeen. On myös epäselvää, miten pitkään havaitut suotuisat terveysvaikutukset jatkuvat. Joidenkin tulosten perusteella esimerkiksi diabetes voi palata osalle potilaista. Monet tarvitsevat myös uusia leikkauksia.

Tutkijat pitävät tuloksia osoituksena siitä, että lihavuusleikkaukset voivat auttaa myös nuoria potilaita, kunhan toimenpiteeseen liittyvät riskit otetaan huomioon ja potilas sitoutuu pysyviin elämänmuutoksiin leikkauksen jälkeen.

Alle 20-vuotiaita ei Suomessa leikata

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 35.

Lihavuusleikkauksia tehdään Suomessa noin tuhat vuodessa. Alle 20-vuotiaita ei tällä hetkellä leikata.

Miten suuri ongelma lasten lihavuus on? 10:36

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat