Katso lähetys – lihavuusleikattu Sari laihtui 40 kiloa

Painonhallinnan vaikeudesta 25:58

Studio55.fi-ohjelmassa vierailleelle kirjailija Sari Järnille tehtiin lihavuusleikkaus elokuussa 2012. Järnin mukaan nykyaikana täytyy ponnistella pysyäkseen normaalipainoisena.

Sari Järn päätyi lihavuusleikkaukseen terveydellisistä syistä.

– Työterveyslääkäri alkoi huomauttelemaan (terveydestäni), ja huomasinhan minä sen itsekin. Olin niin huonossa kunnossa, että kokoajan sairastelin jotakin. Yhdessä ylämäessä rollaattorimummo veti minusta ohi, koska en jaksanut liikkua. Olin sellainen huonokuntoinen lihava, Järn sanoi lähetyksessä.

Ennen leikkausta Järn painoi noin 110 kiloa. Nyt pari vuotta myöhemmin hän kertoo painavansa 40 kiloa vähemmän, noin 70 kiloa.

Järn on kirjoittanut kokemuksistaan myös kirjan Voiko painoa hallita?. Kirjassaan Järn toteaa, että nykyaikana täytyy ponnistella, jotta pysyisi normaalipainoisena.

– Ihan tässä normaalissa arjessa meillä on niin paljon ravintoa saatavilla. Korostetaan, että pitää syödä hyvä aamiainen, ja monihan sen onneksi tekeekin. Sitten menet töihin ja sinne lounaalle, niin lounastarjonta on sellainen, että syöt kilon evästä, varsinkin jos (lounas tarjoillaan) joltakin tällaiselta linjastolta. Me vaan syödään kokoajan liikaa verrattuna siihen, mitä me kulutetaan, selittää Järn.

Järnin mukaan lihavien pitää todistella muun muassa työelämässä osaamistaan enemmän kuin normaalipainoisten.

– Katsellaan vähän, että kun olet päästänyt itsesi tuohon kuntoon, niin osaatko tehdä niitä hommiakaan. Osa porukasta ryhtyy sitten sellaisiksi anteeksipyytelijöiksi, että anteeksi, kun olen nyt tällainen. Toisille taas kehittyy sellainen hirveä uhma, että minähän saan painaa niin paljon kun haluan, sanoo Järn.

Suositteleeko Järn leikkausta kaikille ylipainoisille? Miten leikkaus on muuttanut Järnin arkea? Katso Järnin haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat