Suomalaisia lapsia ja nuoria uhkaavat ylipainon vaaralliset sivuseuraukset, mutta mitä asialle voidaan tehdä? Lapsuuden lihavuuden syistä sekä niihin puuttumisista Huomenta Suomessa perjantaina keskustelivat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen sekä THL:n erikoistutkija Annamari Linqvist.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tuoreiden tilastojen mukaan joka neljäs suomalainen lapsi on ylipainoinen. Pulskista lapsista kasvaa usein pulskia aikuisia, ja ylipaino on yhdistetty moniin eri vakaviin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen sekä joihinkin syöpiin. Mikä siis avuksi lasten- ja nuorten ylipainoon?
Suurin rukattava asia löytyy suomalaislasten lautasilta. Vähäenergisiä ja terveellisiä kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödään niukasti. Se johtaa siihen, että ruoka on hyvin energiatiheää ja näin ollen myös herkästi lihottavaa, kertoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen. Terveyttä uhkaava trendi on myös ruokavalion välipalaistuminen. Pääaterioiden ulkopuolella juodaan ja syödään energiapitoisia ruokia.