Verenpaineongelman taustalla usein kolme keskeistä seikkaa – kiinnitä elintapoihisi huomiota

7:47

Elintapoihin liittyvät seikat todennäköisesti selittävät, miksi monien korkeaa verenpainetta potevien verenpainetta ei saada laskettua. Liika suola, vähäinen liikunta ja lihavuus ovat keskeisimmät ongelmat, tuore tutkimus osoittaa.

Videolla keskustellaan siitä, millainen ruoka on aivoille hyväksi.

Tutkijat värväsivät tutkimukseensa potilaita, joiden verenpaine oli hyvin korkea eli yli 160/100 mmHg tai joiden verenpainetta ei saatu laskettua lääkehoidolla. Osana tutkimusta näille runsaalle 600 potilaalle tehtiin vuorokausiverenpainemittaus ja heidän suolan saantinsa mitattiin virtsasta.

Tulosten perusteella lähes 70 prosenttia potilaista sai ravinnostaan liikaa suolaa ja 40 prosenttia liikkui liian vähän eli korkeintaan puolisen tuntia päivässä. Lisäksi 20 prosentilla potilaista todettiin lihavuuteen liittyvä insuliiniresistenssi, 6 prosentilla aldosteronismi, 3 prosentilla uniapnea ja 3 prosentilla ehkäisypillereihin liittyvä verenpaineen nouseminen.

Havainnot vahvistavat elintapojen merkitystä

Tutkimuksesta ei käy ilmi, oliko potilaiden verenpaine koholla juuri elintapojen takia, mutta aiemman tutkimustiedon valossa se on todennäköistä. Havainnot vahvistavatkin käsitystä elintapojen merkityksestä korkean verenpaineen hoidossa, ja etenkin vaikeasti hoidettavien verenpainepotilaiden kohdalla.

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

Verenpaineestaan huolestuneiden kannattaisi vähentää suolan käyttöä, laihduttaa ja lisätä liikuntaa, mutta myös lopettaa tupakointi. Myös täysjyvätuotteiden, kasvisten ja hedelmien lisääminen ruokavalioon sekä alkoholin käytön vähentäminen alentavat verenpainetta. Näillä elämäntapamuutoksilla pienenee myös lukuisten muiden sairauksien vaara.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.