THL: Lasten ja nuorten ylipaino on edelleen yleistä – näin perheitä voitaisiin tukea

Ylipainolla on lapsiin ja nuoriin kauaskantoiset vaikutukset 1:43
Ylipainolla on lasten ja nuorten elämään kauaskantoiset vaikutukset. Aiheesta kertoo THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki.

Lasten ja nuorten ylipaino on edelleen yleistä, mutta jo muutaman vuoden ajan väestötasolla tilastoissa on nähty tasoittumista, kertoo THL:n tuore tutkimus. Silti järeämpiä keinoja lihavuuden hoitoon tarvitaan edelleen.

Suomalaisten 216-vuotiaiden ylipaino ja lihavuus ovat edelleen liian yleinen ongelma, käy ilmi THL:n tuoreesta tutkimuksesta. 

Tutkimus perustuu lapsille ja nuorille neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa suoritettujen terveystarkastusten pituus- ja painotietoihin, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki Huomenta Suomessa.

Vuoden 2022 tilastoista käy ilmi, että pojista 27 prosentilla ja tytöistä 18 prosentilla on ylipainoa tai lihavuutta.

– Se miksi pojilla on useammin ylipainoa kuin tytöillä, voi selittyä liikunta- ja ruokailutottumusten eroilla, mutta myös geeniperimä voi vaikuttaa asiaan. 

Yllä olevalta videolla kerrotaan, millaisia vaikutuksia ylipainolla on lapsen ja nuoren terveydelle.

Pientä parannusta nähtävissä

Vaikka lasten ylipaino ja lihavuus ovat edelleen toimia vaativa ongelma Suomessa, on positiivistakin kehitystä jo tapahtunut.

Toissavuodesta alkaen ylipaino ja lihavuus eivät ole lisääntyneet vaan pysyneet samalla tasolla.

– Viime vuoden tuloksia tarkasteltaessa näyttää, että ylipaino ja lihavuus olisivat jopa vähentyneet yhdellä prosenttiyksiköllä, mutta en puhuisi vielä laskusuunnasta, Mäki sanoo.

– Seuraavat vuodet ja tilastot kertovat, lähteekö trendi laskusuuntaan, mutta jos tarkastellaan pidemmän ajan trendiä, niin lasten ja nuorten ylipaino on kaksin- tai kolminkertaistunut 1970–80-luvulta tähän päivään.

Helppoja leikkejä lapsille – ilman älylaitteita! Juttu jatkuu videon alla.

Helppoja leikkejä lapsille ilman älylaitteita 5:44
Media-alan yrittäjä ja tubettaja Maria Kangaskortet antaa vinkit hauskoihin leikkeihin.

Yhteiskunnan tuettava lapsiperheitä

Mäki kertoo, että lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi on tehty jo paljon töitä valtakunnan, alueiden ja kuntien tasolla.

– Kouluissa ja päiväkodeissa on kehitetty pihoja ja lasten päivärytmiä niin, että lapset liikkuisivat enemmän. Lisäksi on keskitytty lasten ruokaympäristöön ja -kasvatukseen päiväkodeissa ja kouluissa.

Mäen mukaan yhteiskunnallisia toimia tarvitaan kuitenkin vielä lisää.

– Terveysperusteisella verotuksella voitaisiin ohjata kulutustottumuksia, mutta myös elintarviketeollisuuden tuotekehitystä. Tarvitaan lapsille suunnattujen epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnin rajoittamista sekä selkeät pakkausmerkinnät, joilla ohjata perheiden valintoja.

Mäki uskoo, että yhteiskunnan toimilla voitaisiin tukea lapsiperheitä terveellisten elämäntapojen kanssa.

– Jokainen vanhempi varmasti haluaa oman lapsensa parasta. Lapsiperheissä eletään hektistä arkea ja yhteiskunnan tulee tukea siinä, että terveyttä edistäviä valintoja olisi helpompi tehdä.

Katso koko haastattelu MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat