Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravitsemussuosituksiin tulossa muutos

Työikäisten ravitsemuksen haasteita ovat muun muassa vähäinen täysjyväviljojen ja kasvisten kulutus.
Työikäisten ravitsemuksen haasteita ovat muun muassa vähäinen täysjyväviljojen ja kasvisten kulutus. Shutterstock
Julkaistu 31.03.2025 10:48
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

Työikäiset saavat oman ruokasuosituksen alkuvuodesta 2026, Ruokavirasto tiedottaa. 

Vuoden 2026 alkupuolella julkaistaan työikäisten ravitsemussuositukset, jotka pohjautuvat viime vuonna julkaistuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Uudessa suosituksessa halutaan huomioida tarkemmin työikäisen väestön ravitsemuksen erityispiirteet.

Lue myös: Miten kävi leikkeleiden suosion? Kaupat vastaavat

Joukkoruokailu töissä parantaa ruokavalion laatua

Suurimmat ravitsemushaasteet suomalaisilla työikäisillä ovat liiallinen suolan ja tyydyttyneen rasvan saanti, niukka kuidunsaanti sekä täysjyväviljan ja kasvisten, marjojen ja hedelmien vähäinen kulutus.

– Lähes kaikki työikäiset saavat liikaa suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa ruokavaliostaan, suositustyöryhmän jäsen, professori Ursula Schwab kertoo tiedotteessa.

Joukkoruokapalveluiden ravitsemusasiantuntija Nina Halosen mukaan on tärkeää, että työikäiset saavat oman suosituksensa, koska he kohtaavat monenlaisia ravitsemukseen liittyviä terveyshaasteita.

– Työaikaisen ruokailun mahdollisuus parantaa ruokavalion laatua. Henkilöstöravintoloiden saatavuus vaihtelee huomattavasti paikkakunnittain ja ammattialoittain.

Tiedotteessa kerrotaan myös esimerkiksi etä-, vuoro-, ja matkatyön vaikeuttavan terveyttä edistävien ruokatottumusten ylläpitämistä.

Lue myös: Mitä syöt aamupalaksi? Näin saat aamiaisesta ravitsevamman ja terveellisemmän helposti

Työikäisten ravitsemushaasteet myös yhteiskunnallinen ongelma

Ravitsemushaasteiden kerrotaan myös kasautuvan alimpiin sosioekonomisiin ryhmiin, jonka lisäksi myös ruokaympäristömme on muuttunut viime vuosikymmenten aikana. 

– Suomessa sosioekonomisten ryhmien väliset terveyserot ovat suuremmat kuin monissa muissa länsimaissa. Eriarvoisuus työikäisten lautasella ja hyvinvoinnissa kasvaa jatkuvasti, työtyhmän jäsen, professori Maijaliisa Erkkola sanoo tiedotteessa.

Terveyttä edistävien valintojen tekeminen on nykyisessä lihavuutta edistävässä elinympäristössä useimmille haastavaa, tiedotteessa sanotaan. 

Työikäisten ravitsemussuosituksista vastaava ryhmä on aloittanut työnsä maaliskuussa.

Katso myös: Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja

1:09Miltä näyttää lautasmalli? Katso muistutus tästäPaljonko on puoli kiloa kasviksia?

Lue myös: Saatko puoli kiloa täyteen päivässä? Kolme helppoa tapaa tankata kasviksia heti aamusta

Lähde: Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

"Vain syöty ruoka ravitsee" – miksi on niin vaikeaa syödä terveellisesti?Onko sinullakin huonot ruokailutottumukset? Nämä ovat suomalaisten ruokavalion keskeiset haasteetPunaista lihaa ja siipikarjaa vain rajoitetusti – pohjoismaiset ravitsemussuositukset julki: "Perunan käyttöä suositellaan"Syötkö sinä tällaisen lounaan? Jopa 80 prosentilla suomalaisista menee oleellisessa kohtaa mönkäänHarva lapsi syö riittävän terveellistä ruokaa – yhdessä asiassa erityisen paljon petrattavaaLihavuus uhkaa suomalaislasten terveyttä – hoitokeinot tiedetään, mutta niitä ei toteuteta
RavitsemusRuokaRuokavirastoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 06:46
    Väsymys

    Tiedätkö rautalisän riskit? Proviisorilta vakava varoitus – "Tällaista en koskaan suosittele"

  • 20.11.10:33
    Jauheliha

    Jauhelihahaasteita ei ole vieläkään selätetty – "Ei ole ollut ihan helppo juttu tälle alalle"

  • 19.11.17:03
    Leipä

    Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteen

  • 13.11.08:14
    Sokeri

    Tutkimus paljasti salakavalan sokeri-ilmiön – korostuu erityisesti pienituloisilla

  • 10.11.08:22
    Kahvi

    Sorrutko yleiseen kahvimokaan? Pippa Laukka: "Pitäisi olla kaksi tuntia juomatta"