Yksipuolisella ruokavaliolla voi olla vakavia vaikutuksia terveyteen – mitä tehdä, jos lapsi syö ainoastaan roskaruokaa? Lääkäri Pippa Laukka: "Peli ei ole menetetty"

Urheilulääkäri Pippa Laukka vieraili MTV Uutiset Livessä keskustelemassa ruokavalion vaikutuksista terveyteen ja nuorten syömistottumuksista. Katso koko haastattelu videolta.

Moni syö liian yksipuolisesti, mutta harva miettii, miten vakavia seurauksia köyhästä ruokavaliosta voi pitkällä tähtäimellä olla. Vitamiinien ja ravintoaineiden puutostilat ovat tyypillisiä suomalaisilla.

– Meidän pitäisi muistaa, että terveellinen ruokavalio sisältää niitä elintärkeitä aineita, joita me tarvitsemme ihan päivittäin, Pippa Laukka toteaa.

"Meiltä jää puuttumaan rakennusaineita, joita kehomme tarvitsee"

Esimerkiksi D-vitamiinin puutoksesta voi syntyä pysyviä haittoja luuston lujuuteen kasvavilla nuorilla. Suomalaiset eivät syö myöskään riittävästi kalaa, jotta hyvien rasvojen saanti olisi turvattu.

– Jos emme syö terveellisesti, meiltä jää puuttumaan rakennusaineita, joita kehomme tarvitsee. Niitä ei saa purkista, eikä epäterveellisestä ruuasta.

Laukka nostaa esiin yleisinä myös kuitujen käyttöä koskevat puutokset. Esimerkiksi rukiin käyttö on selvästi vähentynyt vuosikymmenten saatossa. Kuidut ovat yhteydessä suoliston toimintaan, mutta niillä on muitakin terveysvaikutuksia.

– Tiedetään, että kuidut vaikuttavat esimerkiksi sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Kuiduilla voidaan ennaltaehkäistä kakkostyypin diabetesta ja sydäntauteja.

"Täytyy käyttää vanhemman mahdollisuutta rajoihin"

Laukan mukaan tilanteita, joissa nuorelle on kehittynyt puutostiloja, pystytään korjaamaan melko lyhyelläkin aikavälillä. Paljon vaikeampaa on sen sijaan korjata koko lapsuuden ja nuoruuden ajan opittuja huonoja syömistapoja.

– Se voi olla vaikeaa siinä vaiheessa, kun ainoastaan raskalaiset maistuvat hyvältä, mutta peli ei ole menetetty. Siinä täytyy käyttää vanhemman mahdollisuutta rajoihin ja toisaalta rakkauteen, eli tarjoaa lapselle parasta hänen tulevaisuutensakin kannalta.

Ryhtiliike lähtee siitä, että syömiseen otetaan mukaan enemmän aikaa ja ajatusta. Aterioita kannattaa myös suunnitella ja valmistaa yhdessä. Terveellisten ruokailutottumusten opettelu lähtee Laukan mukaan kotoa.

Lue myös:

    Uusimmat