Lieventäviä asianhaaroja: Puolisolleen tappavat lääkkeet ojentanut omaishoitaja tuomittiin tapon sijaan surmasta

Käräjäoikeus katsoi, että tekoon liittyi lieventäviä asianhaaroja. Tuomion mukaan mies ojensi naiselle insuliinin ja lääkkeet, mutta nainen otti ne itse.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi maanantaina vankeuteen miehen, joka antoi puolisolleen tappavan määrän insuliinia ja muita lääkkeitä. Mies toimi liikuntakyvyttömän avovaimonsa omaishoitajana.

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota taposta, mutta käräjäoikeus tuomitsi hänet surmasta. Surma on harvoin käytetty henkirikosnimike, joka tulee kyseeseen silloin, kun tappo on tehty kokonaisuutena arvostellen lieventävien asianhaarojen vallitessa.

Kyse oli tapahtumista Nurmeksessa toissa vuoden joulukuussa. Käräjäoikeuden mukaan ennen tekoa mies ja nainen olivat valvoneet 2–3 vuorokautta ja puhuneet itsemurhan tekemisestä. Sitten mies ojensi naiselle insuliinin ja muita lääkkeitä, jotka ylittivät moninkertaisesti normaalin hoitoon käytetyn päiväannoksen.

Käräjäoikeuden mukaan nainen pisti itse insuliinia itseensä ja otti lääkkeet. Mies ei estänyt naista tai kutsunut apua, vaan kävi nukkumaan. Hän soitti hätäkeskukseen vasta herättyään ja havaittuaan naisen kuolleen.

Oikeus: Uhri tiesi riskit

Käräjäoikeuden mukaan uhrin kyky säädellä käyttäytymistään oli muun muassa terveydellisistä syistä johtuen merkittävästi heikentynyt eikä tämä voinut päättää pätevästi itsensä tappamisesta. Lisäksi miehellä oli oikeuden mukaan erityinen oikeudellinen velvollisuus estää uhrin kuolema muun muassa siksi, että mies oli tämän omaishoitaja. Toisaalta oikeus katsoi, että uhri kuitenkin tiesi toimintansa riskit.

Oikeuden mukaan jutussa jäi näyttämättä, että mies olisi ollut aloitteentekijänä tai yllyttäjänä uhrin itsemurhaan.

–  Näyttämättä on myös jäänyt, että hän olisi tavoitellut (uhrin) kuolemaa käyttäen tarkoituksella hyväkseen (uhrin) erehdystä taikka pakottaen tai painostaen tätä riistämään henkensä. -- (Uhrin) esittämä tahdonilmaisu on ollut (tuomitun) teon keskeinen vaikutin.

Pyrki edistämään rikoksen selvittämistä

Miehelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän oli tekoaikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa ja sen seuraukset.

Käräjäoikeus huomioi kuitenkin, että tekoa edeltänyt kuormittava ja riippuvainen elämäntilanne saattoi verottaa miehen psyykkisiä ja fyysisiä voimavaroja ja vaikuttaa teon taustalla. Ennen tekoa mies oli toiminut naisen omaishoitajana noin kolmen vuoden ajan olosuhteissa, jotka oikeuden mukaan olivat erittäin raskaat.

Mies oli myös heti hälytettyään apua selvittänyt viranomaisille omat tekonsa ja pyrkinyt siten edistämään rikoksensa selvittämistä.

Oikeus katsoi, että olosuhteet, miehen teon vaikuttimet sekä rikokseen liittyvät muut seikat olivat hyvin poikkeukselliset ja tappo oli tehty kokonaisuutena arvioiden lieventävien asianhaarojen vallitessa. Näin ollen se tuomitsi Claus August Christoffer Hofmanin, 37, neljän ja puolen vuoden vankeuteen surmasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja