Liesi aiheuttaa 1000 palohälytystä vuodessa – tällä ne vältettäisiin

Vuosittain Suomessa aiheutuu noin 1000 palohälytystä sähköliesille ja -uuneihin unohtuneiden ruokien takia. Tulipaloja olisi mahdollista kuitenkin vähentää standardoidun liesiturvalaitteen avulla.

Käytännössä kaikki liesipalohälytykset johtuvat kokkaajan tekemistä virheistä: joko ruoka unohtuu uuniin tai hellalle, tai kuuman alustan lähelle on jäänyt jotakin herkästi syttyvää kuten patalaput.

Liesiturvalaite havaitsee ruokaa liedellä laitettaessa tapahtuvan vaaratilanteen ja hälyttää siitä äänimerkillä ruoanlaittajalle, kertoo Finanssialan Keskusliiton tiedote. Mikäli hälytykseen ei reagoida, katkaisee laite liedestä automaattisesti virran. Jotkin mallit myös sammuttavat erillisellä sammutteella mahdollisen tulipalon.

Vaikka liesiturvalaitteita on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, niiden toimivuutta ei ole valvottu. Tänä keväänä julkaistu EN-standardi määrittelee standardit turvalliselle ja toimivalle laitteelle.

– Liesiturvalaite toisi lisäturvaa paitsi vanhuksille ja muistisairaille, myös lapsiperheille. Jos liedessä on automaattinen liesiturvalaite, on paljon pienempi kynnys antaa lapsen opetella kokkaamaan liedellä, kertoo Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Petri Mero.

Listaus EU-määräysten mukaisista liesiturvalaitteista on katsottavissa Finanssialan Keskusliiton verkkosivuilta.

Lähde: Finanssialan Keskusliitto

Lue myös:

    Uusimmat