Lewis Hamilton painoi Toni Vilanderista kierroksella ohi: "Hyvä, etteivät peilit lähteneet"

C Moren F1-asiantuntija Toni Vilander kertoo Pitstop-ohjelmassa syistä, miksi Lewis Hamilton on tälläkin kaudella menossa maailmanmestaruuteen. Vilander on itsekin ajanut kilpaa Hamiltonia vastaan ja sai todeta brittikuskin taidokkuuden konkreettisesti.

– Superlahjakas. Henkisesti erittäin vahva. Loistava aika-ajaja, mutta myös loistava kisakuljettaja, luonnehtii Vilander Hamiltonia.

Vilander tutustui Hamiltoniin jo karting-aikoinaan. Hän ajoi Hamiltonia vastaan myös isommilla ajokeilla.  

– Olen nähnyt hänen ensi askeleensa jo kartingista lähtien ja ajanut häntä vastaankin muutaman kerran Formula Renault-luokassa. Kerrankin tuli minusta kierroksella ohi niin, että hyvä, etteivät peilit lähteneet autosta. Silloin oli paha sadekeli, Vilander muistelee.


Formula ykkösissä Hamilton pääsi McLaren-tallissa 2007 heti huipulle ja voitti maailmanmestaruuden jo toisella kaudellaan. Kymmenessä vuodessa varmuutta on tullut paljon lisää.

– On kyllä huikea kuljettaja. F1-uran ensimmäisillä askeleille hänellä oli aina se nopeus siellä, mutta tietynlainen kolariherkkyyskin oli. Vähän enemmän tuli virheitä. Nyt niitä virheitäkään ei tahdo enää tulla. Aika vahva paketti on kyllä kyseessä, toteaa Vilander.

– Tietysti jokainen ajanjakso loppuu joskus. Mutta tällä hetkellä on kyllä Hamiltonin valtakunta, Vilander jatkaa.

F1-insinöörinä useiden huippuajajien kanssa työskennelleen C Moren asiantuntijan Ossi Oikarisen mukaan voittamisen kokemus vain lisää Hamiltonin varmuutta.

– Se menestys johtuu kokemuksesta, itsevarmuudesta ja tavallaan siitä mestaruustaiston hallitsemisesta. Hän on jo niin monta kertaa käynyt läpi tuon taistelun. Hän tietää jo, miten kauteen tarvitsee valmistautua. Tietää, missä on ne kohdat, joissa tarvitsee olla todella hereillä.

 Hamilton oli 2010-luvun taitteessa kisoissa toisinaan epävarmakin. Nyt hän on oppinut latautumaan kisojen välillä ja tulokset puhuvat puolestaan.

– Hän osaa myös rentoutua tietysti kisojen välillä. Osaa nollata tilanteen. Tulee kisaviikonloppuun sillä tavalla, että ainoa fokus on se voittaminen. Pitää sen paketin kasassa, eikä lähde hermostumaan, arvioi Oikarinen.

Oikarinen painottaa menestyksen koostuvan pienistä asioista. Hamilton kykenee yhdistämään ne erinomaisesti.

– Pieniä juttuja, mutta sitten niistä vaan kasaantuu se voittava kombinaatio.  Esimerkiksi Singaporen viikonloppu tai Suzukan viikonloppu olivat täydellisiä hänen osaltaan.  Ei mitään sellaista hölmöilyä. Ihan upeaa suorittamista.


Lue myös:

    Uusimmat