Lewis Hamilton esitti yllättävän näkemyksen Mercedeksestä ja Red Bullista – Toto Wolffin sanat kävivät toteen heti kauden avauksessa

Suuresti uudistuneet F1-autot näyttivät kauden avauskisassa Bahrainissa olevan vankkaa tekoa, kunnes kolmen kuljettajan matkanteko tyssäsi kilpailun loppupuolella teknisiin murheisiin.

AlphaTaurin Pierre Gaslyn kisa päättyi 12 kierrosta ennen ruutulippua, Red Bullin Max Verstappen koki saman kohtalon kolmanneksi viimeisellä ja tallikaverinsa Sergio Pérez viimeisellä kierroksella. Mercedeksen Lewis Hamilton nousi täten kolmanneksi, tallikaveri George Russell neljänneksi.

Takaisku oli Red Bull -leirissä valtava. Kauteen jopa suurimpana ennakkosuosikkina lähtenyt talli menetti hetkessä 33 pistettä Ferrariin nähden ja 39 pistettä Mercedekseen nähden.

Aika-ajoissa suurissa ongelmissa olleen Mercedeksen-kohdalla puhuttiin sen sijaan jättiläismäisestä torjuntavoitosta. Heidän uusi W13-autonsa ei ole aika-ajo- tai kisavauhdin puolesta samalla tasolla kuin Ferrarin F1-75 tai Red Bullin RB18, mutta kilpailun lopputulos osoitti toteen sen, mitä asiantuntijat ja Mercedes-pomo Toto Wolff olivat ennakkoarvioissa sanoneet.

Useisden asiantuntijoiden lausunnoissa toistui talvitestien jälkeen se, miten varsinkin kauden ensimmäisissä kilpailuissa luotettavuuden merkitys saattaa olla huomattavasti suurempi kuin auton suorituskyvyn. Wolff taas kieltäytyi aika-ajojen jälkeen liputtamasta Mercedestä ulos mestaruustaistelusta, vaikka ero kärkeen olikin iso.

– Kukaan ei ole turvassa keskeytyksiltä tai kolareilta. Näimme viime vuonna, että niiden merkitys on iso.

Samaan asiaan viittasi myös Hamilton kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

– Jokainen piste ratkaisee. Olen ollut häviämässä mestaruutta yhdellä pisteellä.

Vaikka viikonlopun aika-ajo- ja kisavauhti kertovat toista, Hamilton näkee – ehkä hieman yllättäen – että Mercedes on sittenkin tehnyt parempaa työtä kuin Red Bull. 

– Emme ehkä pysty suorituskyvyn osalta taistelemaan heitä vastaan, mutta tämä ei ollut mitään vahinkojen minimointia vaan todella mahtava tulos. Olimme tietysti onnekkaitakin, mutta loppujen lopuksi olemme tehneet parempaa työtä. Luotettavuutemme on paremmalla tolalla.

Niinhän se toki on, että tulokset ratkaisevat. Red Bullin hyväksi on silti sanottava, että heidän ongelmansa aiheutuivat todennäköisesti niin sanotusta standardiosasta, italialaisen Magneti Marellin kaikille talleille valmistamasta polttoainepumpusta.

Tästä huolimatta Hamilton ei halua käyttää sunnuntain kisasta puhuessaan pelkästään sanaa onni.

– Kyse on kovasta työnteosta.

Näiden sanojen puolesta puhuu mahdollisesti ainakin se, että Sky Sportsin Ted Kravitzin kertoman mukaan Magneti Marelli oli havainnut polttoainepumpuissa ongelmia jo aiemmin ja tarjonnut talleille mahdollisuuden niiden tarkastamiseen ja vaihtamiseen, mutta Red Bull ei mitä ilmeisimmin ollut käyttänyt tilaisuutta hyväkseen.

Sosiaalisessa mediassa monet irvailivat Red Bullille huomauttamalla, että sunnuntain keskeytykset olivat karman kosto viime kauden päätösosakilpailun tapahtumista. Verstappen nousi tuolloin Hamiltonin ohi voittoon ja mestariksi kilpailunjohtaja Michael Masin sääntöjenvastaisten ratkaisujen vuoksi.

Hamilton ei tähän leikkiin lähtenyt.

– Keskityn vain meidän omaan työhömme. Tämä päivä oli tietysti heidän kannaltaan valitettava, mutta keskityn positiivisiin asioihin.

Lue myös:

    Uusimmat