Lenkkeilijä ei jäänyt toimettomaksi, kun vastaan tuli puuma: Tappoi suuren kissaeläimen paljain käsin

0:55
Tällä alueella mies ja puuma kohtasivat!

Suositulla luontoreitillä lenkkeillyt mies tappoi puuman Coloradon pohjoisosassa Yhdysvalloissa. Eläin hyökkäsi juoksulenkillä olleen miehen kimppuun takaapäin, kertoo BBC

Coloradon luonnonpuistojen-suojelujärjestön (CPW) viranomaisten mukaan mies sai vakavia vammoja puuman puremista kasvoihin ja ranteeseen.

Lenkkeilijä oli kuullut ääniä takaansa ja kääntynyt, juuri kun puuma oli hyökännyt hänen kimppuunsa.

Mies oli onnistunut tukahduttamaan kissaeläimen hengiltä.

Tapaus sattui maanantai-iltapäivällä vaellusreitillä Horsetooth-vuorella reilut sata kilometriä Denveristä.

Itsepuolustusta

– Kuulin jotain takaani ja käännyin tutkimaan äänen alkuperää, jolloin puuma hyökkäsi kimppuuni, uhri kuvailee hyökkäystä virallisessa lausunnossa.

Lausunnon mukaan mies tappoi eläimen itsepuolustuksena. Uhri kykeni poistumaan luonnonpuistosta omin voimin ja soittamaan apua.

Lausunnon mukaan vammat olivat vakavia, mutta eivät uhkaa miehen henkeä.

Viranomaiset löysivät kuolleen eläimen, joka määriteltiin nuoreksi, noin 36 kiloa painavaksi urokseksi.

– Lenkkeilijä teki kaikkensa pelastaakseen henkensä. Tämänkaltaisen hyökkäyksen sattuessa pitää kykyjen mukaan tapella vastaan, juuri niin kuin hän teki, kommentoi CPW:n alueellinen johtaja Mark Leslie.

Leslie ei kertonut tarkemmin, miten mies onnistui tappamaan eläimen.

Puumahyökkäykset yleensä harvinaisia

Puumat kuuluvat kissaeläimiin ja niitä esiintyy Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Puumahyökkäykset Pohjois-Amerikassa ovat erittäin harvinaisia. CPW:n mukaan noin kymmenen ihmistä on kuollut hyökkäysiin viimeisen sadan vuoden aikana.

Esimerkkitapauksissa hyökkäävä eläin on usein sairas ja nälkiintynyt. Yleensä puumat pysyvät kaukana ihmisistä.

Tapauksessa menehtynyt kissaeläin on viety tutkittavaksi.

Pakeneminen ei kannata

Viranomaiset neuvovat, että suureen kissaeläimeen törmätessä ei pitäisi juosta, koska pakeneminen voi laukaista eläimen saalistusrefleksit.

Parasta on pysyä paikallaan ja yrittää näyttää mahdollisimman isolta. Jos eläin hyökkää, vastaan kannattaa tapella ja käyttää mitä tahansa käden ulottuvilla olevaa aseena.

Puiston viranomaisten toimintaohjeen mukaan tarkoituksena on saada eläin uskomaan, että et ole saalis, vaan uhka sille. Aiemmissa tapauksissa ihmiset ovat tapelleet vastaan kivien, keppien, puutarhatyökalujen ja paljaiden käsien avulla. Ensimmäisenä kannattaa iskeä herkille aluille, kuten silmiin.

Viime toukokuussa pyöräilijä kuoli ja toinen loukkaantui puuman hyökkäyksessä Washingtonin osavaltiossa. Viranomaiset kuvailivat eläintä "nälkiintyneeksi ja riutuneeksi".

Syyskuussa 2018 vaeltaja löytyi kuolleena Oregonissa. Viranomaiset epäilevät, että kyseessä on osavaltion ensimmäinen puuman aiheuttama kuolonuhri.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja