Lemmikkieläinpassi uudistuu vuoden lopussa

Uudistuvan lemmikkieläinpassin lisäksi EU:n uusi lemmikkieläinasetus tuo mukanaan muutoksia koirien, kissojen ja frettien siirtoihin EU-maiden välillä.

Uuteen lemmikkieläinpassiin siirrytään 29.12.2014. Tämän jälkeen myönnetään vain uudistettuja passeja. Nykymuotoiset passit ovat kuitenkin voimassa eläimen loppuelämän.

Passin uudistuminen ei vaadi lemmikkieläimen omistajalta toimenpiteitä.

Lemmikkieläinten omistajien kannattaa ottaa huomioon, että joulun ja vuodenvaihteen välisenä aikana uudistuneita passeja ei välttämättä ole saatavilla eläinlääkäriasemilta.

Lemmikkieläinpassi on pakollinen koirille, kissoille ja freteille kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa.

Passi on otettu käyttöön EU:n alueella vuonna 2004.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Virva Vallen mukaan uutta passia ei tarvitse hakea lemmikille, jolla on jo passi. Passi myönnetään koirille, kissoille ja freteille. Uudistettuun passiin tulee turvaominaisuuksia, joilla pyritään vähentämään väärinkäyttöä. Uudet ominaisuudet nostavat passin hintaa.

Passin saa jatkossakin ostaa eläinlääkäriltä. Passin täyttämiseen tulee muutoksia ja tämän lisäksi eläinlääkäreille tulee uutena asiana kirjanpitovelvollisuus myönnetyistä passista.

Muutoksia matkustusehtoihin ja pentujen rokotusikään

EU-maiden välille tulee muutoksia koirien, kissojen ja frettien siirtoiin uuden lemmikkieläinasetuksen mukana.

Yksi tärkeä muutos koskee tuontivaatimuksiin kuuluvaan raivotautirokotusta. Uuden asetuksen mukaan pennun saa rokottaa raivotautia vastaan 12 viikon iästä lähtien. Tätä aiemmin annetut rokotukset eivät anna riittävää immuniteettisuojaa. Myös alle kolmekuisten rokottamattomien pentujen matkustusehtoihin tulee muutoksia.

Nykyisin omistajalla saa olla mukanaan enintään viisi koiraa, kissaa tai frettiä ilman, että matka määritellään kaupalliseksi siirroksi. Jatkossa enimmäismäärä saa olla suurempi, mikäli kyseessä on matka kilpailuihin, näyttelyihin tai niihin liittyviin koulutuksiin. Osallistumisesta on oltava mukana kirjallinen todistus.

Muutokset astuvat voimaan 29.12. kaikissa EU:n jäsenvaltioissa.


Lähde: Evira

Lue myös:

    Uusimmat