Mainos

Lemmikki voi viedä henkesi – kuormaa auto oikein joululiikenteeseen

Moni suuntaa jouluna tien päälle perheensä kanssa paljon tavaraa mukanaan. Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että auton pakkaamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Joululomalla matkatessa tavaroiden kuormaamisessa kannattaa olla huolellinen ja pyhittää matkustamo vain ihmisille.

Viisi vinkkiä joulutaravoiden kuormaamiseen:

 1. Pakkaa tavarat tavaratilaan ja lastaa painavimmat ensin. Jätä matkustamo matkustajille.
 2. Sido irtain kiinni kuormaliinoilla tai kuormaverkolla.
 3. Jos kuorman määrä yllättää, turvaudu suksiboksiin tai peräkärryyn, mutta muista oikea kuormaus.
 4. Matkustaako kuusi mukana? Muista, että peräkärryn kanssa kuljetaan enintään 80 km/h.
 5. Muista kunnon valjaat tai kuljetushäkki lemmikkieläimille.

Auton matkustamossa irrallaan oleva tavara voi kolaritilanteessa sinkoilla miten sattuu ja saada pahimmillaan aikaan suurtakin vahinkoa. Irtaimet tavarat voivat liikkua epätoivotulla tavalla myös töyssyjen, äkkijarrutuksen tai muun vastaavan liikkeen seurauksena.

– Raskaimmat tavarat on syytä laittaa tavaratilassa alimmaiseksi ja kiinni takapenkin selkänojaan. Jos tila rupeaa loppumaan, voi käyttöön ottaa vaikkapa suksiboksin, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Ennen tavaroiden lastaamista suksiboksiin on tarkistettava sen valmistajan ilmoittama suurin sallittu kuorma, sekä autovalmistajan ilmoittama suurin sallittu kuorma kattotelineille. Katolla kuljetettavan tavaran paino saa lain mukaan olla enintään 10 prosenttia auton omamassasta sallitun kokonaismassan rajoissa.

Elovaara muistuttaa myös, että suksiboksi on vain lisätavaratila, johon ei voi laittaa painavia tavaroita.

Turvallinen joulureissu myös lemmikeille

Moni ottaa joulunviettoonsa mukaan myös kuusen, joka kulkee kätevästi peräkärryssä. Liikenneturva muistuttaa, että peräkärryä vetävällä autolla saa ajaa korkeintaan 80 kilometrin tuntinopeutta riippumatta siitä, ajaako kärry tyhjänä vai täyteen lastattuna. Rajoitus koskee myös moottoriteitä.

– Perävaunu on kuormattava niin, että kuorma olisi mahdollisimman tasainen ja tasapainoinen. Takapainoisuutta tulee ehdottomasti välttää. Kuorma ei saa aiheuttaa haittaa muulle liikenteelle, vahingoittaa omaisuutta tai pudota tielle. Käytännössä kaikki irtotavara onkin sidottava kiinni, toteaa Elovaara.

Jos lemmikkieläimiä otetaan mukaan joulunviettoon, on myös niiden asianmukaisesta matkustuksesta huolehdittava. Esimerkiksi muutaman kilon painoisen pienemmän koiran törmäyspaino on jo 50 kilometrin tuntinopeudella sattuvassa äkkipysähdyksessä 40-kertainen.

Elovaara kertookin, että esimerkiksi koirat matkustavat mukavasti kunnon turvavaljaissa takapenkillä tai asianmukaisessa kuljetushäkissä, ja että matkustustapa kannattaa opettaa lemmikille pennusta pitäen.


***

0:56

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.