Lemmikki mukaan lomareissulle? Nämä asiat omistajan tulee ainakin ottaa huomioon

Eläinfysioterapeutin vinkit kesän aktiivilomailuun 4:15
Nappaa videolta eläinfysioterapeutin vinkit kesän aktiivilomailuun lemmikin kanssa.

Tiedätkö, mitä kaikkea pitää muistaa, kun lemmikin ottaa mukaan lomareissuun?

Koronapandemia on saanut lemmikkien määrän kasvuun ja korostanut kotimaan matkailuun kohdistuvaa mielenkiintoa. Esimerkiksi matkailuautojen ostaminen ja vuokraaminen on lisääntynyt korona-aikana. Tänäkin kesänä on odotettavissa suosiota kotimaan matkailun saralla.

Digitaalinen eläinklinikka FirstVet muistuttaa tiedotteessaan, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun lemmikin ottaa mukaan matkalle. Vinkit antoi vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen.

1. Millä kuljetat?


Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on aiemmin muistuttanut, että autossa vapaana oleva koira voi saada aikaan onnettomuuden, esimerkiksi hypätessään ajon aikana yllättäen päin kuljettajaa tai tämän syliin. Niinpä koiran turvalaitteita valittaessa on huomioitava koiran koko sekä kuljetukseen käytettävä auto.

Eläinlääkäri Tamminen vinkkaa tiedotteessa, että kuljetuskopan tulee olla niin iso, että eläimellä on tilaa kääntyillä kopassa, mennä makuulle ja venytellä vaivattomasti.

Pienempi kuljetuskoppa pitää kiinnittää turvavyöhön takapenkillä.

2. Vesiastia ja vessatauot

Lemmikkiä tulee muistaa juottaa tarpeeksi reissussa, joten vesikulho on hyvä olla mukana. Kuljetuskoppaan on olemassa myös liitettäviä juomapisteitä.

Pitkillä matkoilla on erittäin tärkeää, että lemmikki voi juoda aina, kun haluaa. Huolehdithan, että lemmikkisi pääsee myös tekemään tarpeensa matkalla tarpeeksi usein?

3. Aurinkosuoja autoon

Kuuman auton vaaroista muistutetaan joka vuosi. Silti vuosi toisensa perään ilmoituksia satelee kuumaan autoon jätetyistä koirista. Kun sää on kuuma ja aurinkoinen, lemmikki pitää pystyä pitämään viileänä.

Tamminen vinkkaa, että ilmastoinnin ohella auton takaikkunaan kiinnitettävä aurinkosuoja suojaa lemmikkiä nestehukalta ja lämpöhalvaukselta

Lämpöhalvaus on kesällä kaikkein suurin vaara koirille ja kissoille. Lemmikkiä ei koskaan tulisi jättää yksin kuumaan autoon. On hyvä muistaa, että lämpötila nousee autossa pilviselläkin säällä.

4. Ensiapupakkaus

Ensiapupakkaus on tarpeellinen matkakumppani niin ihmisille kuin eläimillekin.

Ensiapupakkauksessa tulee olla mukana sidetaitoksia, itseliimautuvaa sidettä, pinsetit, kuumemittari, haavasuihketta ja ripulilääkettä. Punkkipihdit ovat hyvä lisä, sillä punkkeja vilisee ympäri Suomea.

5. Ruokaa lemmikille

Koska muutokset ruokavaliossa saattavat hyvinkin aiheuttaa lemmikille vatsavaivoja, kannattaa mukaan ottaa tarpeeksi lemmikille tuttua ruokaa. 

6. Tutut tavarat tuovat turvaa matkalla

Onko lemmikillä oma peti tai viltti, joka tuo turvaa? Etenkin silloin, jos lemmikki ei ole kokenut matkustaja, tällaiset asiat voivat rauhoittaa eläimen reissua. Nappaa mukaan myös lempilelut.

7. Feromonisuihkeet

Oletko jo tutustunut erilaisiin feromonisuihkeisiin ja -haihduttimiin? Suihkeita voi alkaa käyttämään jo viikkoa ennen matkalle lähtöä.

Valmisteissa on nimensä mukaisesti vaarattomia feromoneja, jotka rauhoittavat kissoja ja koiria.

8. Passit ja todistukset

Jos lomareissu sijoittuu Suomen ulkopuolelle, varmista, että mukanasi on kaikki tarpeelliset dokumentit, tiedotteessa muistutetaan. Koiralla ja kissalla täytyy Suomen rajojen ulkopuolelle matkustettaessa olla mikrosiru, voimassa oleva raivotautirokotus sekä EU-passi. Nämä saat eläinlääkäriltäsi.

Videolla lisää vinkkejä lemmikin matkailuun:

Lemmikki mukaan matkalle – näillä ohjeilla onnistut! 11:53

Lähde: FirstVet

Lue myös:

    Uusimmat